Hlavní obsah

Rybáři ulovili monstrózní trnuchu

Novinky, vps

Dost možná největšího sladkovodního živočicha, jaký byl kdy uloven, chytili nedávno v thajské řece Mekong. Jednalo se o obří trnuchu vážící prý 320 až 360 kilogramů. Po prozkoumání byla tato paryba puštěna zpět do vody, informovala agentura Reuters.

Foto: Novinky/Reuters

Podívejte se na zřejmě největší ulovenou sladkovodní rybu na světě.

Článek

National Geographic uvedl, že paryba měřila 4,2 metru na délku a 2,4 metru na šířku. Rybu nešlo zvážit, aniž by jí bylo ublíženo, nejspíš se tak nedočká rekordního zápisu. I tak ji ale čeká „sláva“.

U jejího chycení totiž byl i americký moderátor Jeff Corwin, který zrovna natáčel pro stanici ABC. Trnucha se tak objeví v epizodě jeho pořadu Ocean Mysteries with Jeff Corwin.

BEZ KOMENTÁŘE: Trnucha vyskočila ven z vody a nechala se nakrmit

Ukázalo se, že trnuchu chytili už v roce 2009 vědci a v rámci ochranného programu ji očipovali. Za šest let narostla o více než dva metry, ale přišla o asi 30 centimetrů ze svého ocasu, což ale u trnuch není ničím neobvyklým, jak uvedl list Washington Post.

Po přeměření a odebrání vzorků parybu, která byla březí, pustili zpět do vody. Tvora, který patří do řádu pravých rejnoků, chytila expedice vědců ve spolupráci se sportovními rybáři. Výzkumníci je vždy prozkoumají a poté je čeká návrat do vody.

Trnuchy žijí na mořském dně, často jsou zahrabané v písku, aby se chránily před predátory. Je pro ně typický dlouhý jedový trn na ocase, který používají k ochraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám