Hlavní obsah

Takto šimpanzi říkají „ahoj”

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský profesor, výzkumník a zoolog Tetsuro Matsuzawa strávil s šimpanzi spoustu času. Pozoroval je tak dlouho, až se přiučil něco z jejich jazyka.

Takto se prý zdraví šimpanzi

 
Článek

Zvířata mluvící lidskou řečí nebo naopak lidé hovořící jazykem zvířat jsou motivem řady pohádek a filmů. Profesor Tetsuro Matsuzawa z japonské Kyoto University ovšem něčeho obdobného dosáhl i ve skutečnosti.

Matsuzawa zkoumal šimpanze a jejich chování v japonském Výzkumném ústavu primátů. Strávil dlouhé hodiny například se šimpanzem Aye. Díky svému pozorování prý pochopil základní prvky jejich komunikace a kupříkladu se naučil, jak se tito tvorové zdraví.

Matsuzawa předvedl, jak v šimpanzím jazyce říci „ahoj“. Podělil se i o své další poznatky, které odvysílal televizní kanál BBC Earth.

Šimpanzi jsou lidoopi velmi podobní člověku. Oba druhy, šimpanz učenlivý a bonobo, mají domov v Africe. Dožít se mohou až padesáti let. V důsledku ničení jejich přirozeného prostředí počet šimpanzů v posledních letech klesá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám