Hlavní obsah

Pracovníci útulku za 20 let lovili v Praze žraloka, aligátora i dvoumetrového leguána

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Do pražského útulku v Troji míří většinou zatoulaní psi. Ročně jich tudy projdou tři tisíce a 80 procent odchází s novým pánem. Světovou raritou je čas, který tu ztracený nebo odložený pes stráví - v průměru 14 dní. Pracovníci útulku však často vyjíždějí i ke zvířatům, jejichž přítomnost si ve střední Evropě lze jen stěží vysvětlit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trojským útulkem ročně projdou tři tisíce psů.

Článek

A tak se psí útulek postupně rozrostl o krajtu albínku, která má přes sto kilo, afrického ježka, s nímž se chodí mazlit děti i dospělí, o anakondy, obří želvy, ale i aligátora nebo dvoumetrového leguána.

Leguán na kuchyňské lince

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Toho dvoumetrového zeleného leguána našla žena uvelebeného na kuchyňské lince jejího bytu v pátém patře. Utekl chovateli a po fasádě vylezl k ní. Chudinku tu paní tehdy odvážela sanitka se srdeční příhodou,“ říká ředitel trojského útulku Václav Steinbauer.

Poměrně často míří do útulku i exotičtí papoušci. „To bylo tehdy v Praze 5, kdy krásný velký papoušek zřejmě ulétl oknem a přes ulici se usadil v jiném bytě. Majitel přišel domů a slyšel, jak v obýváku někdo nadává, tak se vyděsil, že tam je zloděj. Přivolal městskou i státní policii a ta nakonec zavolala nás,“ vzpomíná s úsměvem Steinbauer.

Moc se nesmála paní, která šla jednou ráno nasypat jídlo kočkám, a z jezírka na ni vystartoval dvoumetrový aligátor.

„Chovateli se tehdy rozbilo akvárium, a tak aligátora odvedl do jezírka s tím, že tam vydrží, než to opraví. Ale nevydržel,“ dodává ředitel útulku, jehož pracovníci jednou vyjížděli k Vltavě i pro žraloka.

„To byl takový hloupý vtip. V jedné rybí restauraci vypreparovali žraloka, vycpali ho a poslali na řeku. Takže jsme skutečně lovili žraloka, ale vycpaného,“ vzpomíná na úsměvné momenty Steinbauer.

Nejčastěji chtějí malé psy

Nejvíc na odbyt jdou v pražském útulku pro psy ti malí a mazliví. Ale v období Vánoc, na které i letos útulek přichystal den otevřených dveří, si svého pána najdou i ti, kteří tu dlouho koukají smutně přes mříže.

„Vánoce jsou u nás úžasné. Lidé nám nosí dárky, třeba tento rok nám vydrželo krmení od dárců a sponzorů až do července, a to přitom zpracujeme měsíčně nějakých 1300 kilo granulí. I letos pořádáme den otevřených dveří 24. prosince od 10 do 15 hodin, kdy máme připravený program, kapelu, která bude hrát koledy a samozřejmě budeme provádět zájemce po kotcích a místy, kam se běžně nedostanou. A to se potom dějí doslova zázraky,“ láká hosty do útulku ředitel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Psi z pražského útulku v Troji většinou odcházejí s novými páníčky už po 14 dnech.

„Přijdou úplně perfektní lidi, kteří se třeba zeptají, jaký pejsek je tu nejdéle, kterého nikdo nechce, zajímají se o jejich příběhy. Potom odcházejí s těmito lidmi úplně šťastní a od prvního momentu oddaní pejsci se třema nohama, ti, kteří hodně chrápou, nebo opravdu už staří psi. Jednou si paní odvedla i sedmnáctiletého pejska a už tři roky nám ho sem vždy chodí ukazovat, jak je báječný a že ho třeba naučila plavat.“

Ročně přijmou pět tisíc zvířat

Ročně skončí v hlavním městě v útulku pět tisíc zvířat. Kromě psů, kteří naleznou přechodný domov v Troji, ročně odvezou pracovníci útulku 1800 koček a zhruba 1200 exotických zvířat do druhého útulku Městské policie hl. m. Prahy v Dolních Měcholupech.

V rámci zařízení pro opuštěná zvířata existuje také asanační služba, která zajišťuje sběr uhynulých zvířat. Těch z území Prahy od začátku roku už pracovníci odvezli více než 10 tun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám