Hlavní obsah

Žertovnou Nobelovku získali i čeští vědci za výzkum vyměšování psů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Na Harvardově univerzitě v americkém státě Massachusetts se již po čtyřiadvacáté udělovaly žertovné Nobelovy ceny. Vědci je obdrží za seriózní výzkumy, jejichž přínos pro společnost je ale diskutabilní. Takzvanou Ig Nobelovu cenu získali ve čtvrtek ve dvou kategoriích i čeští vědci, a to za mezinárodní výzkum vlivu koček na duševní zdraví člověka a za zdokumentování skutečnosti, že psi při vyprazdňování berou v potaz geomagnetické pole.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Gary Dryfoos na předávání cen demonstroval, jak lze vepřové maso použít na zastavení krvácení z nosu. Přesně toho se týkal jeho výzkum.

Článek

Sama univerzita přiznává, že cílem těchto cen je pobavení veřejnosti a také zvýšení povědomí o vědeckých výzkumech.

Čeští vědci spolu s japonskými a indickými kolegy byli vyznamenáni za výzkum otázky, zda vlastnictví kočky ohrožuje duševní zdraví člověka. Výzkum se soustředil na toxoplazmózu a schizofrenii a jejich souvislost s vlastnictvím koček.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Čeští zástupci dostali také ocenění za biologii. Podíleli se totiž na dokumentaci toho, že se psi při vyprazdňování soustředí na to, aby byla osa jejich těla v souladu s geomagnetickým polem. [celá zpráva]

Ig Nobelovu cenu za fyziku pak získali japonští vědci, a to za výzkum tření mezi podrážkou boty a banánovou slupkou a banánovou slupkou a podlahou. Měřili tak míru rizika uklouznutí.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Japonec Kiyoshi Mabuchi vysvětluje, jak poloha banánové slupky souvisí s pravděpodobností uklouznutí.

Bolest z obrazů

Ocenění za psychologii obdržel tým předkládající důkazy, že lidé, kteří ponocují, jsou v průměru samolibější a mají větší sklony k manipulaci a psychopatickému chování než „ranní ptáčata”.

Cena za umění putuje do Itálie za výzkum míry bolesti, kterou lidem přivodí pohled na ošklivé obrazy. Na Apeninský poloostrov míří i ocenění za ekonomii, vládní statistický ústav ji dostal za oficiální zvýšení hrubého domácího produktu o příjmy z prostituce, obchodu s drogami, pašování a dalších zločinů.

Na poli medicíny byl oceněn výzkum metody, jak zastavit krvácení z nosu. Americko-indický tým doporučil ucpat si nos plátky vepřového.

Ocenění je vtipnou obdobou Nobelových cen, které se budou udělovat v říjnu. Událost organizuje časopis Annals of Improbable Research (Letopisy nepravděpodobného výzkumu), během slavnostního obřadu ocenění předávají nositelé skutečných Nobelových cen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám