Hlavní obsah

Tříletá holčička přežila 11 dnů v divočině, zachránilo ji štěně

Novinky, vps

Dlouhých 11 dnů přežila v tajze v ruské Jakutské republice teprve tříletá dívenka Karina, která se nepozorovaně vytratila z domova v odlehlé vesničce. Její šance na přežití byly minimální, holčičku ale zachránilo štěně, které ji doprovázelo. V chladných nocích ji zahřívalo a nakonec se vydalo zpět pro pomoc a jako v hollywoodském filmu k ní dovedlo záchranáře.

BEZ KOMENTÁŘE: Tříletá holčička přežila 11 dní v tajze díky svému štěnětiVideo: Ministry of Emergency Situations in Republic Sakha (Yakutia)

 
Článek

Problémy začaly poté, co malá Karina Čikitovová následovala svého otce, který se 27. července vydal z jejich vesnice Olom na cestu do vzdálené osady. Otec netušil, že se za ním holčička vydala, a matka si byla zase celou dobu přesvědčená, že otec vzal dívenku s sebou. Až po čtyřech dnech, kdy její manžel dorazil do cíle cesty a zavolal jí, zjistila, že se krutě mýlila, napsal server Siberian Times.

Okamžitě se spustila rozsáhlá pátrací akce, ale úspěch nepřicházel. Komplikoval ji vysoký porost, v němž nebylo možné dívenku z vrtulníků a dronů spatřit. Jak se později zjistilo, právě ve vysoké trávě Karina spala. Během nocí, kdy se teplota pohybovala jen kolem šesti stupňů Celsia, ji zahřívala malá fenka, která se s ní vydala na cestu.

Ztratili naději

Věrný pes ji ale po nějakém čase opustil a vydal se zpět domů. Ukázal se tam devět dní poté, co holčička zmizela. V té době rodina i záchranáři už ztráceli i tu poslední naději.

„Mysleli jsme si, že když je s ní její štěně, tak ji během chladných nocí zahřeje a ona tak bude mít alespoň nějakou šanci na přežití. Když se její pes vrátil, řekli jsme si, že je po všem. I kdyby byla živá, a šance na to byla nízká, tak teď už nemá naději,“ řekl Afanasij Nikolajev, mluvčí záchranné služby Jakutské republiky.

Bylo to ale štěně, které nakonec Karinu zachránilo. Záchranářům pomohlo najít k dívence cestu. Trvalo to dva dny. Dívenka ve věku tři roky a sedm měsíců strávila v tajze, kde se běžně vyskytují medvědi a vlci, 11 dnů. Na sobě měla jen tričko a punčocháče, boty ztratila.

Nic se jí nestalo

Podle stanice NTV vypadala v době nálezu překvapivě dobře a byla při vědomí. Prý pila vodu z potoků a jedla plody, které našla v lesích. Záchranáři ji společně s matkou ihned transportovali do nemocnice v Jakutsku.

„Můžeme říct, že její mysl je v pořádku. Mluvila a na věci okolo reagovala normálně. Pamatovala si, co se jí stalo,“ řekla psycholožka Jekatěrina Andrejevová, která se záchranné akce také zúčastnila.

Vážná fyzická zranění dívenka také neměla, pouze ji poštípali komáři a další hmyz a měla poškrábané nohy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám