Hlavní obsah

Uprostřed pouště se z ničeho nic objevilo jezero

Novinky, zkr
Gafsa

Obrovský zájem vzbudilo záhadné jezero u tuniského města Gafsa, které se najednou objevilo uprostřed pouště. Přesto, že úřady vydaly upozornění na možnou kontaminaci vody, ve vyprahlé zemi se stalo okamžitě senzací a láká davy koupání chtivých nadšenců, informoval server The Independent.

BEZ KOMENTÁŘE: Jezero uprostřed pouště láká davy zvědavců

 
Článek

Tajemné jezero objevili v tuniské poušti pastevci před třemi týdny a dosud nebylo vydáno žádné oficiální stanovisko k jeho vzniku. Původně křišťálově průhledná voda se už pod vlivem obrovského zájmu veřejnosti pomalu zakalila a je plná řas.

Tunisan Mehdi Bilel se vracel ze svatby, když jezero poprvé spatřil. „Po několikahodinové jízdě bez přestávky jsem si opravdu myslel, že mám halucinace. Nevím toho moc o vědě. Pomyslel jsem si, že to je zázrak, něco nadpřirozeného,“ citoval jej server The Guardian.

Úřad veřejné bezpečnosti v Gafse varoval obyvatelstvo, že voda může být karcinogenní. Jezero se totiž nachází v oblasti velmi bohaté na fosfáty. Zákaz koupání ale nevydal, a tak nově vzniklou pláž už navštívilo přes 600 lidí.

Jezero se rozkládá na ploše zhruba jednoho hektaru, jeho hloubka se pohybuje mezi deseti až osmnácti metry.

Někteří geologové se domnívají, že se podzemní voda dostala na povrch seizmickou činností, podle jiných se v kaňonu jednoduše nashromáždila dešťová voda. Vědci už odebrali její vzorky k prozkoumání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám