Hlavní obsah

Osmiměsíční chlapec váží jako šestileté dítě

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogota

Kolumbijský chlapec Santiago Mendoza z Codazzi trpí obezitou. I přesto, že mu je jen osm měsíců, váží přes 20 kilogramů. Takovou váhu přitom mají v Kolumbii zhruba šestileté děti. Tento týden proto odcestoval do Bogoty na léčení, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Osmiměsíční Santiago váží přes 20 kilogramůVideo: Reuters

 
Článek

Malého Santiaga trápí řada neduhů, způsobených jeho extrémní tloušťkou. Za tu může především nadměrná konzumace mateřského i umělého mléka, uvedl Salvador Palacio, ředitel nadace Gorditos de Corazon, která léčbu zprostředkovala.

“Santiago je osmiměsíční dítě, které váží více než 20 kilogramů. V tuto chvíli má stejnou hmotnost jako pěti až šestileté kolumbijské děti. Trpí progresivním přibýváním na váze, úzkostí a má rovněž plicní problémy. Je to chorobný jedlík,” vysvětlil Palacio.

Tukové zásoby omezují dítě v pohybu. Brání mu v převracení se, v lezení i v dosahování dalších fyzických zdatností. To přimělo jeho devětatřicetiletou matku Eunice Fandinovou vyhledat odbornou pomoc.

“Mám obavy. Především je těžké ho nosit. Je velmi roztomilý, ale není zdravý. Proto si myslím, že by se měl léčit, aby se dostal zpět na normální váhu,” popsala Santiagova matka. I přes nízký věk mu kvůli obezitě hrozí srdeční infarkt nebo cukrovka.

Místo mléka ovoce a zelenina

Lékaři nařídili chlapci přísnou dietu. Místo umělého mléka bude dostávat zeleninové a ovocné šťávy, důležitý je také pohyb. Do půl roku by měl zhubnout 12 kilogramů, čímž by se jeho váha dostala do normálu. Ze všeho nejvíc nyní záleží na přístupu matky. „Musíme ale zlepšit i jeho sociální prostředí, protože se jedná o rodinu s nízkými příjmy,” dodal Palacio.

Santiago má doma čtyři sourozence. Z nich žádný podle Fandinové obezitou netrpí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám