Hlavní obsah

Náklad dlouhý jako fotbalové hřiště vyrazil po třech letech plánování na silnice

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po třech letech pečlivých příprav se na silnice dostala obří turbína, kterou přepravuje konvoj dlouhý asi jako fotbalové hřiště. Kolos pohybující se maximální rychlostí 20 kilometrů za hodinu vyjel z francouzského Belfortu a jeho cílovou stanicí je Greenville v Severní Karolíně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turbínu převážel konvoj dlouhý skoro jako fotbalové hřištěVideo: Reuters

 
Článek

Plynovou turbínu o hmotnosti 390 tun čeká 145 kilometrů dlouhá cesta do Štrasburku. Tam bude přeložena na říční nákladní loď, jež ji dopraví do belgických Antverp. Odtud ji přepraví přes Atlantik na tankeru.

Desítky metrů dlouhý návěs táhnou a tlačí dva nákladní vozy a dva traktory. Pro zajištění jeho průjezdu muselo být odstraněno mnoho značek a vykáceno velké množství stromů. Celkově tyto úpravy podle agentury Reuters stály 800 tisíc eur (necelých 22 mil. Kč).

„Nejtěžší je samozřejmě rozložení hmotnosti, a proto používáme tento typ návěsu. Konvoj je sice delší, ale přizpůsobivější,“ řekl agentuře Reuters Thierry Dantec z firmy General Electric, která turbínu vyrobila.

Konvoj by měl do Štrasburku dorazit ve čtvrtek. Ve všech obcích, jimiž projíždí, se stal atrakcí pro místní obyvatele.

„Jako kdyby tu projížděla Tour de France, je to výborné,“ řekl obyvatel obce Sélestat, jíž turbína projížděla v úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám