Hlavní obsah

Na pohled mrtvé sochy se pod rukama umělce dávají do pohybu

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Busty, které vystavuje čínský umělec Chung-po Li, vypadají jako něco, co se dá běžně najít v galeriích a uměleckých školách po celém světě. Tento dojem se však rozplyne v okamžiku, kdy je jejich autor vezme do ruky. To, co před chvílí vypadalo jako pevný objekt, se totiž začne hýbat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Umělec vytváří pohyblivé bustyVideo: Reuters

 
Článek

Když Li přejíždí smirkovým papírem přes jeden ze svých výtvorů, zdá se, že jsou vyrobeny ze sádry. Ve skutečnosti jsou ale z papíru, konkrétně z mnoha tisíc listů slepených k sobě.

Lepidlo na ně Číňan nanáší přes šablonu a velké listy spojuje do bloků po pěti stech. Bloky poté vrší do požadované výšky. Na jednu bustu jich potřebuje většinou deset. Pak přijde na řadu řezání, sekání, broušení a smirkování.

„Pružný charakter papíru jsem objevil přes čínské papírové hračky a lampióny. Později jsem tak vyrobil zbraň. To je pevná věc určená k zabíjení, ale já jsem ji změnil v nástroj k hraní, k dekoraci,“ vyprávěl 38letý umělec agentuře Reuters.

V poslední době se Li zaměřuje na vytváření přesných replik slavných bust, které jsou aktuálně k vidění na jeho výstavě v New Yorku. Návštěvníci si je osahat nemůžou, předvádějí jim je pouze zaměstnanci galerie. Li si to uvědomuje a při výstavě v Sydney návštěvníkům nabídl alespoň zmenšeniny.

Ceny, za něž lze jeho díla pořídit, Číňan nezveřejnil, ale dá se předpokládat, že vzhledem k rostoucí poptávce po jeho práci se o nic levného jednat nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám