Hlavní obsah

Pilot přistál s letadlem bezpečně, jen na jiném letišti

Novinky, vps

Tvrdé dosednutí na ranvej, prudké zastavení a pach spálené gumy. Tak popsali pasažéři letu společnosti Southwest Airlines z Chicaga přistání, které zažili v neděli v noci. Pilot Boeingu 737-700 totiž místo na letišti Branson přistál na asi 11 kilometrů vzdáleném letišti Taney County. To má ranvej poloviční délky, a tak měl pilot co dělat, aby zabrzdil včas.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boeing 737-700 přistál na špatném letištiVideo: Reuters

 
Článek

Let číslo 4013 se 124 pasažéry na palubě byl podle serveru Sky News na cestě z Chicaga do Dallasu. V Bransonu ve státě Missouri měl absolvovat mezipřistání, ze zatím neznámých důvodů ale pilot přistál na špatném letišti. Federální úřad pro letectví již zahájil vyšetřování incidentu.

„Zdálo se, že je něco špatně, ale mysleli jsme si, že to jsou turbulence. Pak jsme dosedli opravdu tvrdě na ranvej a rychle zastavili. Najednou jsme cítili silný zápach spálené gumy,“ řekla agentuře Reuters jedna z cestujících.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Letiště Taney County není pro přistání takto velkých letadel uzpůsobeno, jeho ranvej je dlouhá jen 1130 metrů, kdežto letiště Branson, kde měl boeing přistát původně, disponuje přistávací dráhou o délce téměř 2,2 kilometru.

Pilot tak musel vynaložit velké úsilí, aby letadlo zastavil včas. Výkonný ředitel letiště Branson Jeff Bourk ve vyjádření pro CNN řekl, že letadlo zastavilo asi 90 metrů od kraje ranveje. Pasažér Scott Schiffer pak pro Forbes.com přes Twitter uvedl, že se jednalo o 12 metrů. Na konci dráhy je násep, pod nímž se nachází dálnice, cestující tak měli štěstí.

Foto: www.taneycountyairport.com

Ranvej na letišti Taney County je dlouhá jen 1130 metrů

„Vítejte v Bransonu,“ řekl pilot podle Schiffera po přistání. O pár minut se později se už omlouval. „Dámy a pánové, omlouvám se. Přistáli jsme na špatném letišti,“ citoval muže server CNN.

„Přistání bylo klidné a všichni naši cestující a posádka jsou v pořádku. Náš pozemní personál z letiště v Bransonu přijel na místo a postaral se o naše zákazníky a jejich zavazadla,“ uvedl v prohlášení mluvčí společnosti Southwest Airlines Brad Hawkins. Letadlo je podle něj schopné z krátké ranveje vzlétnout, přesný termín odletu ale neuvedl.

BEZ KOMENTÁŘE: Boeing přistál na špatném letišti

Během dvou měsíců se jedná o druhý případ, kdy velké letadlo přistálo na špatném letišti. V listopadu přistál pilot nákladního letounu Boeing 747 Dreamlifter omylem na letišti Jibara v Kansasu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dreamlifter nakonec odletěl z letiště Jabara a úspěšně přistál na základně McConnellVideo: Reuters

Piloti se nejprve domnívali, že nebudou moct s letadlem odletět, tamní dráha je totiž asi o 300 metrů kratší, než by dreamlifteru stačilo k odletu. Odborníci ale druhý den posoudili všechny okolnosti a dali povolení k odletu. Ten byl nakonec úspěšný.

Reklama

Výběr článků

Načítám