Hlavní obsah

Psi vyměšují severojižním směrem, zjistili čeští vědci

Psi vnímají magnetické pole Země. S tímto objevem přišli čeští vědci z České zemědělské univerzity společně s kolegy z německé University Duisburg-Essen. Výsledky jejich práce vyjdou v renomovaném vědeckém časopise Frontiers in Zoology. Když je magnetické pole klidné, natáčejí se psi při vyměšování severojižním směrem. ČTK o objevu informoval mluvčí univerzity Josef Beránek.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vědci na vzorku 70 psů různých plemen měřili, jakým směrem se psi postaví, když venku a bez vodítka vyměšují. Natočení těla v severojižní orientaci už čeští badatelé dříve zjistili třeba u kaprů nebo kachen.

„Výsledný obraz analýz dat seřazených do několika kategorií je jasný a ohromující: psi preferují nasměrování těla v severojižní ose, ale pouze v obdobích, kdy je magnetické pole klidné,“ uvedl tým doktora Vlastimila Harta a profesora Hynka Burdy.

Hrozilo fiasko

Původně to přitom vypadalo, že bádání skončí fiaskem. Vědci srovnali výsledky více než 7000 statistických analýz, kam byly zahrnuty i lokality měření, denní doba a další parametry včetně například znalosti daného terénu u každého psa. Z výsledků ale nevyplývalo, že by psi vykazovali jakoukoliv směrovou preferenci, tak jako se v minulosti prokázalo třeba u pasoucích se krav, myškujících lišek a dosedání vodního ptactva na hladinu. Severojižní orientaci psů vědci odhalili, až když data roztřídili podle nepatrných výkyvů magnetického pole v průběhu celého období jejich sběru.

„Pro mnoho majitelů psů, kteří vědí o výborném orientačním smyslu svých svěřenců, nemusí být tento objev velkým překvapením, jde spíše o vysvětlení 'nadpřirozených schopností', přestože vědci netuší, k čemu psi magnetického pole využívají,“ dodali výzkumníci. Tato zjištění ale chtějí vědci využít pro další bádání, protože magnetický smysl živočichů stále není dostatečně prozkoumán.

Reklama

Výběr článků

Načítám