Hlavní obsah

Vždycky jsem chtěla udělat něco pro lidstvo, říká Češka bojující o let na Mars

Novinky, Vojtěch Pospíšil

„Tento projekt mi dává možnost posunout dál celé lidstvo, i kdyby třeba jen tou vidinou,“ odůvodnila Novinkám svou motivaci zúčastnit se v rámci projektu Mars One cesty na rudou planetu bez možnosti návratu Češka Veronika P. z Brna. Ta se dostala do užšího výběru 1058 uchazečů, z nichž má být pro cestu na Mars vybráno 24 osob.

Češka Veronika, která se dostala do užšího výběru 1058 uchazečů o cestu na Mars

Článek

„Vždy jsem tíhla k poznávání vesmíru, fyziky a všeho s tím spojeného, ač pouze jako laik. Jsem milovnicí sci-fi a vždy jsem snila o tom vydat se do vesmíru, udělat něco pro lidstvo, poznávat nepoznané,“ vysvětlila 28letá žena, která nechtěla zveřejnit své příjmení, svůj zájem o účast v projektu. Do něj se přihlásilo celkem 202 tisíc lidí, po prvním kole výběru ale organizátoři zredukovali jejich počet na 1058.

„Myslím, že jednou z mých výhod bylo to, že jsem žena (i když vybrali o něco více mužů), také jsem stále poměrně mladá a za 10 let mi ještě nebude ani 40. Už v přihlášce jsem uvedla, že mám sice nadváhu, ale pracuji na jejím snížení a vypěstování zdravého životního stylu. Možná to pro ně byl důkaz, že jsem ochotna na sobě pracovat,“ zamyslela se Veronika nad důvody, proč vybrali právě ji.

Mnozí odborníci projektu nevěří a zpochybňují jeho realizaci jak po technické, tak po finanční stránce. Případným účastníkům cesty pak podle nich na Marsu hrozí především vysoká úroveň radioaktivního záření, která by jim mohla zničit imunitní systém. Toho si je však Veronika vědoma.

„Se zdravotními riziky pobytu na Marsu počítám. Do odletu zbývá spousta let, takže do té doby věda jistě pokročí v mnoha oblastech, jak v medicíně, tak např. ve vývoji nových materiálů, ale nedělám si iluze, že to bude snadné či dokonce příjemné,“ uvedla.

Je to úžasná i děsivá možnost

Pokud vše půjde podle plánu, počítají organizátoři cesty s odletem v roce 2024. To je přeci jen dlouhá doba, za níž se může v životě ledacos změnit. S tím, že by mohl projekt výrazně zamíchat s jejím životem, ale Češka se zálibou ve vesmíru počítá.

„V roce 2014 mají začít první pohovory a testy, které budou pokračovat do roku 2015. Předpokládám tedy, že projekt začne ovlivňovat můj život už v nejbližších měsících. Naštěstí mám velkou podporu ve své rodině, u přátel i v práci, takže věřím, že za mnou budou v případných dalších kolech výběru stát i nadále,“ řekla mladá žena.

Uvidí, co bude dál

Nevylučuje ale ani možnost, že cestu sama z nějakého důvodu vzdá.

„Přece jen je to na jednu stranu sice neuvěřitelně úžasná možnost, na druhou stranu je to ale děsivé. Jsem normální člověk a nebojím se přiznat, že mám strach. V tuto chvíli však nadšení převažuje,“ svěřila se.

Fakt, že cesta je bez možnosti návratu, ženu z Brna neodrazuje a je na něj připravená.

„Nechat za sebou svůj život není zas tak těžké - dosud jsem žádné hodnoty nevytvořila, šance, že bych mohla, je poměrně malá, a tento projekt mi dává možnost posunout dál celé lidstvo, i kdyby třeba jen tou vidinou. Těžké je nechat za sebou rodinu, manžela, přátele… Na to teď nejsem schopna odpovědět. Zatím však nikam neletím, pouze jsem se dostala do užšího výběru,“ dodala.

Hlásili se i další Češi

Mezi 202 tisíci původně přihlášených bylo podle webu společnosti Mars One i devět lidí z ČR, konkrétně dvě Češky a sedm Čechů. Zda postoupil do užšího výběru kromě Veroniky, která se Novinkám přihlásila, i někdo další, není zatím jasné.

V příštích dvou letech by měla proběhnout další tři výběrová kola. Z nich má vzejít šest týmů po čtyřech lidech.

Podle organizátorů vyjde projekt na šest miliard dolarů (120 miliard korun), způsob a stav financování ale zatím není znám. Společnost jen uvedla, že počítá se získáním prostředků z vysílání reality show ze života kolonistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám