Hlavní obsah

Nahrané zvuky nervů v lidském mozku znějí jako srkání brčkem

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová výstava v londýnském muzeu přišla s unikátním lákadlem. Návštěvníci si tady mohou poslechnout autentický zvukový záznam práce nervů v lidském mozku. A to jak ve chvílích klidu a odpočinku, tak i v momentech rozčilení.

Zvuky nervů při rozčileníVideo: Novinky

 
Článek

Science Muzeum na Exhibition Road v Londýně zpřístupnilo 10. prosince výstavu zaměřující se na lidský mozek, psychiku, lékařské pomůcky i způsoby léčby různých duševních chorob, jako jsou například fobie, úzkosti nebo schizofrenie.

Kromě toho si mohou návštěvníci až do 10. června 2014 v rámci expozice poslechnout mikrofonem zesílený záznam zvuků nervů vysílajících elektrické impulzy v lidském mozku.

Když je člověk v klidu, nervy si (s trochou nadsázky) pobrukují. Rytmus je mírný a pravidelný. Připomíná srkání brčkem na dně skleničky nebo také chůzi po rozvrzané podlaze. Někomu se při poslechu možná vybaví dýchání do šnorchlu.

Takhle zní nervy, když jsou v kliduVideo: Novinky

Jestliže se člověk naopak rozčílí, nervy změní své spokojené „mručení“ na klakson. Výstražný, zrychlený a naléhavý zvuk lze přirovnat třeba k foukání do trubky. Bouře elektrických impulsů, která při rozrušení vzniká, o sobě zkrátka dává vědět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám