Hlavní obsah

Rozčepýřený netvůrek baví celou republiku, dostane se i na dárkové předměty

Novinky, Jakub Kynčl
Praha

Rozčepýřený netvůrek – právě toto kuriózní označení si od mnoha lidí vysloužilo mládě kakadua palmového, kterého se podařilo odchovat pražské zoologické zahradě. Jeho fotografie obletěla sociální sítě a ředitel zoo Miroslav Bobek už ve čtvrtek připustil, že tento chovatelský úspěch zoo v budoucnu zkusí zúročit i na dárkových předmětech. Vždyť kdo by nechtěl hrnek či tričko s rozčepýřeným netvůrkem...

BEZ KOMENTÁŘE: Bizarní mládě v Zoo PrahaVideo: Zoo Praha

 
Článek

Nemá ještě jméno, lidé ho zatím naživo nemůžou vidět, i tak je ale jasné, že v pražské zoologické zahradě roste a nabírá na síle nový oblíbenec davů. Anebo oblíbenkyně? Těžko říci.

Foto: Tomáš Adamec/Zoo Praha

Kakadu palmový

„Nad jménem jsme zatím nepřemýšleli, protože zatím neznáme jeho pohlaví. Tudíž nepadla opravdu ani spekulativní jména,“ informoval Novinky mluvčí Zoo Praha Michal Šťastný.

Povedené fotky

Jeho výjimečně roztomilého vzhledu si však lidé všimli zejména díky fotografiím, které pořídil fotograf Tomáš Adamec. V nich se totiž kloubí kvalitní „řemeslná“ práce fotografa s výjimečným objektem, který je pro zoo poměrně unikátním úspěchem.

Foto: Zoo Praha, ČTK

Malý kakadu palmový musí ještě vyrůst, než se ukáže turistům.

„Musím přiznat, že se ty fotografie Tomášovi vážně povedly. Nechtěl bych zatím předbíhat, ale asi se spolu pobavíme o tom, jaké fotografické soutěže by se mohl s vybraným snímkem zúčastnit. Určitě však plánujeme, že se tento papoušek objeví na dárkových předmětech prodávaných v zoo,“ informoval Novinky ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Nová expozice

A kdy že ho lidé uvidí na vlastní oči? Tak v tom zatím úplně jasno není. Nyní o něj pečují chovatelé a plánuje se, že by se měl časem přemístit do nové expozice exotického ptactva. Tam ale rozhodně nebude jediným vzácným kouskem. Arové Learovi či amazoňané jamajští – to budou další velká lákadla.

Foto: Tomáš Adamec/Zoo Praha

Ara Learův

Arové patří do skupiny nesmírně vzácných velkých, modře zbarvených papoušků, kterých v divočině zůstává jen pár set. Amazoňané mají v rámci pražské zoo výjimečné postavení. Zoo byli v roce 2005 předáni dva samci a jedna samice, kteří byli nelegálně převáženi v plastových dózách z jamajského Kingstonu do Prahy. Po zdárné aklimatizaci se začali v roce 2008 rozmnožovat.

Foto: Antonín Vaidl/Zoo Praha

Amazoňan jamajský

Aktuálně je Zoo Praha jedinou institucí na světě, kde se amazoňané jamajští pravidelně rozmnožují, a pražská mláďata obohatila chovy nejen v českých zoo, ale i v Belgii či na Kanárských ostrovech. Zatím se povedlo odchovat celkem 17 mláďat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám