Hlavní obsah

Lev zabil v zoo lvici před davem návštěvníků

Dallas

Zoologická zahrada v Dallasu je v šoku poté, co jeden ze lvích samců zaútočil na lvici a zabil ji přímo před davem návštěvníků, ve kterém byly i rodiny s dětmi. Vedení zoo připouští, že nedokáže vysvětlit, jak se něco takového mohlo stát. Podle zpravodajského webu BBC zvířata spolu roky žila pokojně. Ale v neděli se samec zakousl pětileté lvici Johari do krku. Pitva posléze potvrdila, že zvíře po zranění vykrvácelo.

Lev zakousl v zoo lviciVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

"Samec měl její krk v čelistech, ale zprvu si každý myslel, že si jen hrají. Ale pak se ukázalo, že lvice bojuje," řekl Michael Henshaw místní televizi. Pracovníci zoo vzápětí ukončili ukázku pro návštěvníky a také zakryli výhled z přilehlé restaurace.

Další dva lvy ve výběhu se snažili odlákat tím, že jim házeli kusy masa, ale lvice podlehla zraněním ještě dříve, než jí mohli pomoci. Představitelé zahrady si útok nedokážou vysvětlit, nicméně utratit samce neplánují.

Foto: Cathy Burkey/Dallas Zoo

Jeden z posledních snímků lvice Johari z dallaské zoo

"Byla to velice ojedinělá a nešťastná příhoda. Za 35 let svého působení jako veterinář v zoo jsem nikdy nic takového neviděl," řekl viceprezident zoo Lynn Kramer. Dodal, že ve lvím výběhu obvykle pobíhá pět, šest zvířat, ale ještě nikdy si žádnou újmu nezpůsobila. Možnost, že by se podobný smrtící útok mohl opakovat, považuje za "velice malou".

Neví se, co vyvolalo útok

V divočině se podle Kramera stává, že lev zabije jiného samce, anebo občas i mláďata, ale útoky na samice jsou zcela mimořádné. Předpokládá, že se muselo cosi stát, co vyvolalo útok. "Lvi mohou být agresivní, ale vzájemně se nezabíjejí," řekl tisku.

"Zlomilo nám to srdce," praví se v prohlášení vydaném zoologickou zahradou; lvice Johari, přezdívaná Jo-Jo, totiž bývala oblíbenkyní ošetřovatelů i "milovanou sestrou" dalších lvic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám