Hlavní obsah

Model prezidentského superbu se prodává i se Zemanovou figurkou

Právo, Novinky, Jakub Kynčl, Jiří Ovčáček

Nadšenci do automobilových modelů mohou mít ve sbírce už zhruba měsíc poměrně ojedinělý kousek. Jedna česká firma totiž získala od Hradu svolení k výrobě modelu speciálně upraveného prezidentského superbu včetně figurky Miloše Zemana. Dost možná právě kvůli ní je o poměrně drahý model zájem, který výrobce jen s námahou pokrývá.

Foto: Abrex

Model prezidentského superbu i s postavičkou Miloše Zemana.

Článek

„Zájem o tento model nás upřímně překvapil. Původně jsme zvažovali, že to vyrobíme pouze jako speciální edici třeba 50 kusů, ale poptávka nás přesvědčila o tom, že jsme zájem podcenili. Vyrobeno bude už nějakých 200 kusů a další se stále hrnou. Překvapily nás zejména asi tři desítky objednávek, které jsme již obdrželi z Německa,“ řekl Novinkám Radek Bukovský z firmy Abrex, která model vyrábí.

Postava prezidenta nevznikla bez Zemanova svolení. "Pan prezident dne 4. října souhlasil s výrobou daného 3D modelu na základě žádosti od pana Bukovského," sdělila v pátek Novinkám mluvčí Hradu Hana Burianová.

Foto: Abrex

„Byli jsme rádi, když jsme z kanceláře pana prezidenta dostali souhlas k výrobě modelu i s figurkou. Samozřejmě jsem nabídl, že výsledek přijedu osobně prezentovat. V době vyrobení pan prezident objížděl republiku a neměl čas, podle naší domluvy se však může kdykoliv ozvat a já velmi rád přijedu a osobně mu model odprezentuji a daruji,“ uvedl Bukovský a na přímou otázku Novinek uvedl, že prezident neměl žádné speciální požadavky a za svolení k výrobě své figurky Hrad nepožadoval jakýkoliv poplatek.

Figurku vyrábí v České republice

Černý kovový model je vyroben v poměru 1:43 a stojí 76,17 eura, tedy něco málo přes 2050 korun. Figurka prezidenta je samostatně neprodejná.

„Výroba modelu každopádně není jednoduchá. Vůz sice vyrábíme v Číně, ale pneumatiky tohoto vozidla jsou speciální. Stejně tak i vlaječka a postavička nejsou tradiční sériovou velkovýrobou – vyrábíme je speciálně u našich partnerů v České republice. I proto je výroba tohoto modelu pomalejší a nemůžeme jej tak vyrábět v rychlejší míře,“ dodal výrobce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám