Hlavní obsah

Australští vědci našli stopy zlata v listech stromů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peníze sice nerostou na stromech, ale australští vědci potvrdili, že se v listech některých rostlin dají najít stopy zlata, napsal zpravodajský server BBC News. Podle jejich mínění přítomnost zlatých částic například v listech eukalyptů naznačuje, že mnoho metrů pod zemí jsou zásoby zlata.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tento objev by mohl otevřít novou cestu, jak zjišťovat přítomnost nejen tohoto cenného kovu, ale i dalších minerálů, uvedli vědci ve studii zveřejněné v časopise Nature Communications.

Zlaté částice už se našly v půdě kolem eukalyptů, ale nový výzkum potvrdil, že také samotné rostliny tento prvek přebírají. Stopy zlata vědci objevili v listech, větvičkách i v kůře.

„Myslíme si, že ty stromy se chovají jako hydraulická pumpa. Svými kořeny získávají vodu, ze které se dostávají malé rozpuštěné částečky zlata do jejich listoví,“ uvedl pro BBC australský geochemik Mel Lintern.

„Těžit“ zlato ze stromů by se ovšem nevyplatilo, protože množství je velmi malé. Vědci spočítali, že by bylo potřeba 500 stromů rostoucích nad zlatým nalezištěm, aby z nich bylo dost cenného kovu na jeden prstýnek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám