Hlavní obsah

Na nejdražší láhev vína na světě by průměrný Čech vydělával 15 let

Novinky, jky

Jaké je vaše maximum, které jste ochotni zaplatit za dobrou láhev vína? Mnoho lidí má psychologickou hranici na 200 korunách, někteří gurmáni ji pak mají na tisícikoruně. Všichni se ale asi shodneme, že láhev vína za 3,67 miliónu korun, ač o objemu 12 litrů, si asi do svých vinoték nezařadíme.

Foto: Profimedia.cz

Láhev vína Château Margaux

Článek

Průměrná hrubá mzda byla na počátku roku 2013 v České republice něco málo přes 24 tisíc korun. Čistá mzda se tak v průměru pohybuje mezi 18 až 21 tisíci, v závislosti na tom, zda člověk žije v manželství a má děti.

Pokud tedy budeme brát v potaz průměrný čistý plat 20 000 korun měsíčně, vydělal by si na rekordně drahou láhev vína průměrný Čech za 15 let a několik měsíců. Tedy za předpokladu, že by si mohl dávat všechny peníze stranou a nekupoval by si ani suché rohlíky. Což dost dobře nejde.

Foto: Profimedia.cz

Láhev vína Château Margaux v láhvi typu Balthazar (objem 12 litrů).

Limitovaná edice šesti lahví Balthazar o objemu 12 litrů obsahujících lahodné víno z produkce Château Margaux, ročník 2009, je na prodej v luxusní vinotéce Le Clos' na letišti v Dubaji ve Spojených arabských emirátech. Láhev stojí 195 tisíc dolarů, tedy zhruba 3,67 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám