Hlavní obsah

Bulhaři se ještě před 25 lety báli upírů, mrtvé propichovali kůly

Sofia

Bulhaři prováděli ještě zcela nedávno, před 25 až 30 lety, rituální zabíjení upírů. Tvrdí to známý bulharský archeolog Nikolaj Ovčarov. Ovčarov se podílel na odhalení množství kosterních pozůstatků na území Bulharska, u kterých bylo jasně vidět, že se lidé tehdy snažili zabránit tomu, aby se mrtvý stal po své smrti upírem.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Archeologové. Ilustrační foto

Článek

"Nejsme středověcí lidé, kteří věří v upíry, ale v minulosti se lidé domnívali, že existovali a prováděli obřady, které měli mrtvému zabránit v přeměně v toto ďábelské stvoření," uvedl v rozhovoru pro bulharský deník Show Ovčarov. Ještě před 25 až 30 lety podle něj existovali v některých bulharských vesnicích lidé, kteří měli na starosti propichování mrtvých těl kůlem, což mělo zabránit přeměně v upíra.

V posledních letech nalezli archeologové více než 100 takto probodnutých lidských pozůstatků. Jednu z koster údajného upíra objevili loni ve městě Sozopol a z nálezu se ihned stala celosvětová senzace. Dosud poslední "upír" byl nalezen letos v září v Nesebru.

Podle tradic existovalo v minulosti několik způsobů, jak údajné upíry zabít. Mělo jim být probodnuto srdce či hlava osikovým, lipovým či dubovým kolíkem, nebo jim bývala hlava uťata a položena k nohám, případně zakopána daleko od těla upíra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám