Hlavní obsah

Australanka začala po úrazu hlavy mluvit s francouzským přízvukem

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před osmi lety se Leanne Roweová z Austrálie probudila v melbournské nemocnici po autonehodě, při níž utrpěla vážné zranění hlavy. Následky pocítila v okamžiku, kdy promluvila s francouzským přízvukem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Australanka mluví s francouzským přízvukem, trpí kvůli tomu depresemiVideo: Reuters

 
Článek

Leanne Roweová pochází z Tasmánie. Už osm let ale mluví tak, jakoby její mateřštinou nebyla angličtina, nýbrž francouzština.

Přízvuk se u ní objevil v nemocnici v Melbourne poté, co sem byla převezena po autonehodě se zraněním hlavy. Všechny v jejím okolí akcent šokoval, včetně rodinného lékaře Roberta Newtona. Když se s ní poprvé po nehodě setkal, nechtěl uvěřit tomu, co slyší.

Australanka se s přízvukem jen těžko učí žít. Trpí kvůli němu depresemi, straní se lidí i mluvení na veřejnosti. To za ni často vyřizuje dcera. Někteří lidé považují francouzský akcent Roweové za zajímavý, nebo dokonce vtipný. Jí samotné ale zcela změnil život - k horšímu.

Probrala se z kómatu a mluvila jako Němka

Za posledních 70 let byl zaznamenán takzvaný syndrom cizího přízvuku u více než 60 lidí, dva z toho byli Australané. Jedním z prvních evidovaných případů byla Norka, kterou během 2. světové války do hlavy zasáhla část šrapnelu. Když se žena probudila z kómatu, mluvila výrazným německým přízvukem. Tento syndrom se může objevit například také po mrtvici. Jen u někoho po čase zmizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám