Hlavní obsah

V belgickém městečku "pršely" po loupeži peníze

Zedelgem

Svým očím nevěřili obyvatelé jedné z ulic belgického městečka Zedelgem, když po ní začaly poletovat eurové bankovky. Nešlo o dar z nebes, ale o kořist z loupeže, které se chtěli zbavit lupiči prchající před policií. Lidé většinu peněz posbírali a úřady se je nyní snaží získat zpět. Zatím bezúspěšně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lupiči ukradli v nedalekém domě v sobotu sejf, ale když je policie začala pronásledovat, chtěli odpoutat pozornost a vyhodili otevřený sejf z auta. Na ulici Ruddervoordestraat ve vlámském městečku pak začaly poletovat bankovky v hodnotě 50, 100 a 200 eur.

"Najednou bylo na ulici hodně lidí a všichni sbírali peníze," řekl televizi VRT jeden ze svědků, podle něhož se dokonce vytvořila dopravní zácpa. "Podíval jsem se ven a ve vzduchu něco létalo. Bylo to, jako kdyby pršely peníze," řekl další obyvatel ulice rozhlasové stanici Radio 2 Flandre.

Podle místního prokurátora to na ulici v Zedelgemu připomínalo samoobsluhu, kde si každý plnil kapsy bankovkami. Policisté se tomu snažili učinit přítrž, ale získali zpět jen 11 000 eur (284 000 korun). To je prý pouze zlomek ukradené částky. Policie neuvedla, kolik v sejfu bylo, ale šlo údajně o desetitisíce eur.

Podle úřadů hrozí lidem, kteří si peníze ponechají, až dva roky vězení. Starosta Zedelgemu dokonce vyzval v rozhlase obyvatele svého městečka, aby se chovali jako "poctiví lidé, a ne jako zloději" a aby peníze vrátili. Zloději, kteří celý poprask způsobili, jsou stále na útěku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám