Hlavní obsah

Mládě Moji má rizikové dny za sebou

Právo, Stáňa Seďová

Každý den přicházejí z gorilího pavilónu ve španělském Cabárcenu čerstvé zprávy. Podle tamních ošetřovatelů tři nejdůležitější věci u gorilky fungují. Mládě Moji saje, drží se matky, která ho nepustí z náručí, a gorilí skupina na ně reaguje pozitivně.

Foto: Luisma Fernandez Ventura, park Cabárceno, .

Gorila Moja s mládětem

Článek

U mláďat primátů se hovoří vždy o třech až pěti rizikových dnech. Ty už má potomek první gorily narozené v Praze úspěšně za sebou.

„Důležité je, zda se u mláděte projeví dva základní instinkty, reflex sací a uchopovací. Obojího si ošetřovatelé u mláděte všimli. První krok má tedy zdárně za sebou. Podstatné je také, že ji skupina ve výběhu, kde Moja nejvíc času tráví pod stříškou s mládětem v náručí, nechává v klidu, nedochází vůbec k žádnému obtěžování ani násilí,“ zdůraznil kurátor pražských primátů Vít Lukáš.

Čerstvá maminka už se ve výběhu několikrát přiblížila s mládětem k ostatním gorilám i k ošetřovatelům.

Foto: Luisma Fernandez Ventura, .

Moja své mládě nepustí z náručí

„Moja se i nadále projevuje jako pečlivá a dobrá matka. Postupně začíná potomka ukazovat ostatním členům cabárcenské skupiny, kteří se o nový přírůstek živě zajímají a reagují dobře,“ doplnil informace ze španělského přírodního parku mluvčí Zoo Praha Michal Šťastný.

Nechtějí opakovat tragickou zkušenost

Všichni drží mláděti, jehož pohlaví stále ještě není nikdo schopen určit, palce. Gorilí skupina i cabárcenští ošetřovatelé mají totiž ještě v živé paměti bolest ze ztráty mláděte. Před více než půl rokem porodila své mládě Chelewa, která je díky věkové blízkosti ve čtyřčlenné skupině Mojinou největší kamarádkou. Vše šlo ze začátku také dobře, jenomže nezkušenost matky se nakonec projevila v neopatrnosti, která měla tragické následky.

„Tehdy si Chelewa hrála s Mojou, tak jak to vždy dělávají. Mláděti už bylo několik týdnů, ale jak byla mezi nimi, Chelewa ho omylem zalehla,“ připomněl smutnou událost Lukáš. První gorile narozené v Česku by se to ale podle pražských ošetřovatelů stát nemělo.

„Moja viděla odchov tady v Praze u dvou svých sourozenců a pomáhala se o ně i starat. Primáti mají tu vlastnost a velkou výhodu například oproti šelmám, že umí chování odkoukávat, takže má pořádnou školu od matky Kijivu,“ doufá kurátor, který se stará o pražské gorily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám