Hlavní obsah

Michelinskou hvězdu obhájily restaurace Alcron a Degustation. Žádná nepřibyla

– Praha • Aktualizováno

Pražské restaurace Alcron v hotelu Radisson a Degustation Bohême Bourgeoise obhájily loňské ocenění a získaly jednu hvězdu v letošním vydání gastronomického průvodce Michelin. Uvedla to na svých internetových stránkách společnost Michelin. Uspěli tak šéfkuchaři Roman Paulus (Alcron) a Oldřich Sahajdák (Degustation Bohême Bourgeoise).

Článek

Novinkou v letošním roce je ocenění pro pražskou restauraci Aureole v kategorii Bib Gourmand, tedy "dobré jídlo za přijatelné ceny". Toto ocenění opět v této kategorii obhájily restaurace SaSaZu, Le Terroir, Aromi, Divinis a Sansho. Vyškrtnuta byla pouze restaurace Monastery, která zanikla.

"Upřímně, čekal jsem víc, ale lepší je, když obhájily. Ono je těžší obhájit než získat hvězdy," uvedl mluvčí české pobočky Michelinu Daniel Cahel, který osobně přál vítězství také restauraci Sansho. Poprvé podle Cahela michelinskou hvězdu dostala letos i restaurace v Polsku.

Obhájit hvězdičku není lehké

"Získat hvězdu je jedna věc, obhájit je druhá. Byl to krok, který jsme si přáli, a jsme rádi, že to tak dopadlo. Na druhou stranu si myslím, že jsme za ten rok měli i slabší místa, protože to bylo jiné než předtím. Očekávání hostů bylo jiné. Z toho důvodu je pro nás hodně věcí poučením, abychom vařili čím dál tím líp," reagoval šéfkuchař Paulus z Alcronu.

Restaurace v pražské Štěpánské ulici byla historicky založena jako rybí, Paulus zavedl i jídla vegetariánská a masová, nicméně základ stále tvoří mořské plody a ryby. Jídelníček se zakládá na jednoduchosti a řemeslu, aby vynikla podstata surovin. K oblíbeným jídlům podle Pauluse patří například krémová polévka z humrů s kukuřicí.

Foto: Novinky

Šéfkuchař Oldřich Sahajdák

Taktéž šéfkuchař Sahajdák z Degustation Bohême Bourgeoise má z ocenění velkou radost, protože se svým týmem splnil očekávání. Hvězda jim prý dodala sebedůvěru. Snaží se podle svých slov do menu zařazovat stále novinky, zaměřuje se na "zapomenuté" čerstvé suroviny od tuzemských farmářů a chce pozvednout českou kuchyni.

"Třeba teď máme kapří líčka... pro nás je to maso podobné ústřici," řekl Sahajdák.

V pondělí 11. března uplynulo pět let od udělení první pražské hvězdy Michelin. Toto ocenění v minulosti v Česku získal hned třikrát italský šéfkuchař Andrea Accordi, který pracoval v restauraci Allegro hotelu Four Seasons. Ten ale poté odešel vařit do Petrohradu. Průvodce Michelin Main Cities of Europe 2013 vychází v angličtině a zaměřuje se na obchodní klientelu a turisty navštěvující významná evropská města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám