Hlavní obsah

Papoušci kakadu prokázali úžasnou schopnost sebekázně

Novinky, Jakub Kynčl

Dlouhá léta se říká o papoušcích, že mají miniaturní mozek a jsou hloupí. Jenže nová studie ukazuje, že nic není tak černobílé. Papoušci kakadu mají totiž podle vědců sebeovládání jako čtyřleté dítě, když přijde na "ekonomická rozhodnutí", ze kterých budou moci těžit v budoucnu. Informoval o tom britský Daily Telegraph.

Foto: Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Znázornění celého pokusu v podání rakouských vědců.

Článek

Vědci z Vídeňské univerzity po sérii pokusů došli k tomu, že kakadu Goffinův dokáže odolat pokušení okamžitě sníst potravu proto, aby dostal později ještě lepší odměnu. Jejich experiment kopíroval 40 let starý pokus amerických vědců. Ti tehdy dali děti z jeslí do místnosti a dali před ně žužu, sušenku a preclík. Mohli je buď sníst hned, nebo vydržet 15 minut a dostat navíc ještě jednu pochoutku.

Vědci tehdy navíc tyto děti ještě sledovali v dalším životě a došli k tomu, že ty, které byly schopny počkat, měly lepší známky, byly zdravější, dosáhli větších profesionálních úspěchů a lépe se jim dařilo setrvat v dlouhodobých vztazích.

Je to mentální výzva

Schopnost předvídat budoucí zisk je považováno za mentální výzvu. Vyžaduje to nejen schopnost kontrolovat přímý impuls, ale zároveň vyhodnotit celkovou výhodnost potenciálního zisku oproti ceně čekání. Je nutné posoudit i důvěryhodnost člověka, který takovou nabídku činí.

Psychologové tvrdí, že náznaky ekonomického rozhodování se mimo lidskou populaci vidí jen zřídka. Jen několik zvířat dokázalo odolat možnosti okamžité odměny pamlskem za pozdější větší. Podle odborného magazínu Biology Letters to však nyní kakadu dokázal. Právě tento druh ptáka se vloni dostal do světových zpráv tím, že si vyráběl drobné náčiní, pomocí kterého se posléze dostal k potravě.

Všech čtrnáct ptáků uspělo

"Ačkoli jsme jako první nabízený pamlsek vybrali pekanové ořechy, které má tento pták velmi rád, zjistili jsme, že všech 14 testovaných ptáků dokázalo počkat na kvalitnější jídlo, jako jsou třeba oříšky kešu, a to až po dobu 80 sekund," uvedla Isabelle Laumerová z Vídeňské univerzity.

"Je nutné vzít v úvahu, že malé děti či primáti mohou držet první nabízenou pochoutku ve svých rukou, zatímco ptáci musí čekat s dobrotou přímo v zobáku. Představte si, že byste sušenku dítěti přímo do pusy a řekli mu, že dostane kousek čokolády, jen pokud nezačne sušenku žvýkat během minuty," dodala Laumerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám