Hlavní obsah

Američan si žebráním vydělá dva milióny ročně, své postižení předstírá

Novinky, vps
Lexington

Americká televizní stanice LEX 18 odvysílala minulý týden reportáž, která mnohé šokovala. Reportéři odhalili, že žebrající muž na invalidním vozíku jménem Gary Thompson, jemuž mnozí obyvatelé města Lexington v dobré víře věnovali peníze, své mentální postižení ve skutečnosti předstírá. Navíc přiznal, že si takto ročně přijde až na sto tisíc dolarů (téměř dva milióny korun).

Muž předstírá mentální postižení, ročně vyžebrá v přepočtu až dva milióny korun

 
Článek

Problémy s chůzí Thompson na rozdíl od ostatního nepředstírá. V roce 1993, když mu bylo deset let, byl účastníkem motocyklové nehody, při které utrpěl vážný úraz. Jeho matka zažalovala Hondu a vysoudila dva a půl miliónu dolarů. Tyto peníze jsou ale podle Američana už dávno pryč.

Dal se tedy na žebrání a dle svých vlastních slov je v něm opravdu dobrý. Když na něj uhodili reportéři, překvapivě jim vše přiznal. „Jsem v tom dobrý, opravdu dobrý. Ročně vyinkasuji až sto tisíc dolarů,“ řekl novinářům s širokým úsměvem na tváři.

Být postiženým pomáhá

Thompson také reportérům řekl, že má vysokoškolské vzdělání v logopedii. Při žebrání se mu tyto zkušenosti bohatě vyplatily, svým dokonalým napodobováním různých řečových vad obalamutil tisíce lidí. „Jsem normální. Být mentálně postiženým ale pomáhá,“ uvedl odhalený žebrák.

„Nachytal mě. Zas tolik peněz nevydělávám, ale sáhla jsem do kapsy a dala mu všechno, co jsem tam v tu chvíli měla. Bylo to šest dolarů. Myslela jsem si, že je postižený a že dělám dobrý skutek,“ řekla Judy McKinneyová, kterou Thompson svým chováním také přesvědčil.

Stěhovat se ještě nechce

Američan se podle reportérů ani po odhalení nezdál zaskočený. Sledovali ho a natočili, jak svůj podvod provedl znova a znova. Nevypadá to tak, že by s tím hodlal přestat.

Policie už uspořádala tiskovou konferenci, aby občany před jeho praxí varovala. Thompson už v minulosti stejnou činnost prováděl v Austinu, ale poté, co se tam jeho rutina ohrála, se přestěhoval do kentuckého Lexingtonu. Tamní policisté ho letos kvůli žebrání zadrželi už dvakrát, ale Thompson jim řekl, že město se mu ještě opouštět nechce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám