Hlavní obsah

Z elektrických drátů v Brazílii pršeli pavouci

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santo Antônio da Platina

Úchvatnou a pro někoho zároveň hrozivou podívanou natočil v brazilském městě Santo Antônio da Platina 20letý Erick Reis. Se svými přáteli objevil kolonii tisíců pavouků. Ti vytvořili své pavučiny na drátech elektrického vedení, z dálky to tak vypadalo, jako kdyby padali z nebe.

BEZ KOMENTÁŘE: Obrovská kolonie snovaček pospolitých

 
Článek

Reis a jeho přátelé byli na cestě na oslavu, když vtom je zaujaly tmavé objekty, které se pohybovaly ve vzduchu. Přistoupili blíže a zjistili, že se jedná o pavouky. Osminozí členovci natáhli svá vlákna na drátech elektrického vedení a okolních stromech, jejich kolonie tak nabyla úctyhodných rozměrů.

Podle všeho jsou pavouci na videu snovačky pospolité. Ty jsou označovány za nejvíce společenský druh pavouka. Vyskytují se v Jižní Americe a tvoří kolonie stovek až tisíců jedinců. Málokdy se ovšem podaří objevit takto rozsáhlou kolonii jako tu, kterou natočil Brazilec.

V koloniích žije několik generací těchto pavouků, kteří spolupracují a společně se například starají o své mladé nebo hlídají vajíčka před predátory. Při takto velkém počtu jsou také pavouci schopni ulovit mnohonásobně větší kořist, než kdyby žili individuálně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám