Hlavní obsah

Sviští prorok: Zima skončí brzy

Novinky, ČTK, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Punxsutawney

Pokud se pensylvánský svišť nemýlí, přijde letos jaro v USA brzy. Phil, který je nejslavnějším svištěm Ameriky, se v sobotu vynořil ze své nory před objektivy televizních kamer, aby předložil svou tradiční verzi pranostiky - a podle ní se jaro blíží. Navzdory mrazům, které sužují velkou část USA, předpověděl brzký příchod jara.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svišť Phil opět věštil v zapadlé vesničceVideo: Reuters

 
Článek

Podle tradice vyleze Phil vždy 2. února ze svého "doupěte" a zvláštní komise složená z několika lidí dohlíží na Philovo chování. Podstatné pro předpověď je, zda Phil spatří v tento den svůj stín nebo ne. Když ano, dá se čekat, že se zima ještě šest týdnů vlády nevzdá. Pokud ne, jaro je blízko. A to se přesně stalo i tento rok.

Nakonec ale může být všechno jinak. Svišťovy předpovědi totiž mají jen asi čtyřicetiprocentní úspěšnost, byť to členové Svištího klubu, podle nichž je Phil neomylný, neradi slyší. Na filmovém plátně se svišť proslavil díky komedii Na Hromnice o den více, v níž v roce 1993 hrál v hlavní roli Bill Murray.

Slavnostně oblečení členové rady tvrdí, že Phil jim oznámí svou předpověď ve svištinštině, které rozumí právě jen oni. Ačkoli se svišti v zajetí běžně dožívají jen zhruba deseti let, rada tvrdí, že jeden a tentýž Phil předpovídá již více než 100 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám