Hlavní obsah

Na kontě má milióny, přesto dál pracuje jako sběračka odpadků

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wu-čchang

Číňanka Jou-čen Jüová má obdivuhodný přístup k životu. V rámci kompenzace získala nemovitosti v přepočtu za desítky miliónů korun, přesto dál pracuje jako obyčejná sběračka odpadků za měsíční mzdu 1420 juanů (asi 4400 korun). Chce tím dát dobrý příklad svým dětem, navíc by ji nebavilo nepracovat a pouze sedět doma. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Číňanka má na kontě milióny, přesto dál pracuje jako sběračka odpadkůVideo: Reuters

 
Článek

Za životním příběhem Jüové se skrývá především hodně tvrdé práce, ale také velký kus štěstí. V 80. letech začala společně se svým manželem farmařit v Chuo-ťia-wanu, místo utrácení peněz však mysleli na budoucnost a usilovně šetřili. Jako první rodina ve vesnici si brzy mohli dovolit stavbu třípatrového domu.

V té době začalo na venkov vyrážet víc a víc lidí z města, pokoje v domě tak pronajímali a získané peníze investovali do nových domů a přistavování dalších pater. Během několika let se tímto způsobem dopracovali ke třem pětipatrovým domům. V tehdejší době bylo podle Číňanky relativně jednoduché dostat se k takovému majetku. Stavby na venkovech nebyly téměř vůbec regulované a kontrolované, domy proto budovalo hodně lidí.

 Chce dát příklad dětem

V té době už Jüová zanechala farmaření a zkoušela jiné práce. Nic ji ale nebavilo, až nakonec v roce 1998 překvapivě zakotvila u práce sběračky odpadků. O deset let později přišel velký zlom. Její půdu, na které stály i pronajaté domy, se rozhodla zabavit vláda v rámci nové výstavby. Jako kompenzaci obdržela Číňanka 21 bytů ve městě Wu-čchang, kam se už předtím přestěhovala.

Její už tak slušný majetek se tím znásobil. Čtyři z bytů prodala, zbytek pronajala. Na rozdíl od mnohých sousedů z vesnice, kteří také obdrželi bohatou kompenzaci, však nepřestala pracovat. V její práci má volný pouze jeden den v týdnu a pracovní doba jí začíná už ve tři hodiny ráno, přesto do ní nadále dochází.

„Chci dát příklad svým dětem. Člověk nemůže jen tak sedět doma a nic nedělat,“ uvedla Číňanka. Poukazuje při tom na své bývalé sousedy, z nichž někteří podlehli drogám nebo hazardu a o získané bohatství tak rychle přišli. „Pokud by mě děti neposlechly, raději svůj majetek daruji zemi,“ dodala Jüová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám