Hlavní obsah

Francouzští sumci se vyvinuli v dokonalé zabijáky, stahují ptáky přímo ze břehu

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O sumcích velkých je známo, že kromě menších ryb loví i vodní ptáky. Většinou je ale chytají přímo na hladině. Skupina sumců v jihozápadní Francii v tomto pokročila o něco dál, naučili se totiž stahovat holuby rovnou ze břehu.

BEZ KOMENTÁŘE: Sumci loví holuby na břehu

 
Článek

Podivného chování sumců z řeky Tarn si všimli místní rybáři a informovali o tom Juliena Cucherousseta z univerzity Paula Sabatiera v Toulouse. Ten se na sumce zaměřil a v nově vydaném článku v magazínu Plos One uvedl, že během loňského léta natočil na video celkem 54 útoků, z nichž 28 procent bylo úspěšných.

Podobný způsob lovu je známý u delfínů a také u kosatek, které do mělkých vod plavou za lachtany. Kvůli této podobnosti pojmenoval Cucherousset sumce jako „sladkovodní kosatčí zabijáky“.

Sumci útočili vždy jen na pohybující se holuby, předpokládá se proto, že ryby se orientují podle vibrací, které ptáci způsobují ve vodě. Mezi pozorovanými rybami byli spíše menší sumci, ti totiž podle Cucherousseta mají menší pravděpodobnost uvíznutí na břehu. Proč tito sumci upřednostňují ptáky před rybami ale zatím Cucherousset uspokojivě neobjasnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám