Hlavní obsah

Moře vyplavilo v Anglii vzácnou rybu, která běžně žije v tropech

– Sutton
Novinky, vps

Když 44letý Matt Hyde z města Sutton našel na procházce se svým psem podivně vypadající rybu, ještě netušil, jak unikátní objev to je. Biologové totiž rybu identifikovali jako měsíčníka svítivého. Jeho výskyt na anglickém východním pobřeží je velmi vzácný, běžně žije v tropických oblastech oceánů.

Foto: Profimedia.cz

Moře vyplavilo v Anglii téměř vyhynulou rybu.

Článek

Nalezený exemplář vážil zhruba 40 kilogramů, průměrná váha dospělé ryby je pak kolem jedné tuny. Už ale byli zdokumentováni i více než dvoutunoví jedinci. Jak je vidět na videu, měsíčník dorůstá úctyhodných rozměrů. Jeho délka může činit více než čtyři metry a výška pak tři metry.

BEZ KOMENTÁŘE: Dospělý měsíčník svítivý v akváriu v Monterey Bay

I přes svou velikost nejsou měsíčníci agresivní, potápěči tak běžně plavou v jejich blízkosti. Původně hojná populace byla z větší části zdecimována lovem, a to jak kvůli zvláštnímu vzhledu ryby, tak kvůli jejímu dobrému masu. Vzhledem k náročnosti jejich chovu jsou v akváriích drženi pouze zřídka.

Měsíčník se živí především planktonem, menšími druhy korýšů a také rybami. Rozmnožovací proces této vzácné ryby není příliš zmapován, ale ví se, že samička může uvolnit najednou až 300 miliónů vajíček. To je nejvíc mezi obratlovci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám