Hlavní obsah

Muž si vykopal na zahradě zákopy jako v 1. světové válce

– Surrey
Novinky, zkr

Vojenský historik a bývalý učitel Andrew Robertshaw z britského Surrey je takovým armádním nadšencem, že si na zahradě u svého domu vykopal 18 metrů dlouhé zákopy. Přesně takové, v jakých museli žít britští vojáci během 1. světové války. Dokonalá replika zahrnuje i kuchyň, místnost pro pěchotu či důstojnický zákop, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nadšenec si vybudoval na zahradě vojenské zákopyVideo: Reuters

 
Článek

S budováním zákopů pomohli Robertshawovi dobrovolníci i jeho kamarádi vojáci, kteří se nedávno vrátili z Afghánistánu. Vykopat museli stovky tun zeminy. „Vzal jsem původní mapu zákopů a podle ní jsem pak vymyslel, jak by se na zahradu nejlépe hodily,“ popsal počátky svého projektu Robertshaw.

Cílem je přiblížit lidem každodenní drsný život vojáků na frontě, včetně klaustrofobického pocitu z úzkých zákopů. „V britských zákopech se hojně používal vlnitý plech. Měly tak svůj typický vzhled,“ dodal válečný nadšenec. Své dílo dokončil v létě. Pak dům sice prodal a odstěhoval se, zahradu si ale ponechal.

Ihned po dokončení prací si život v zákopech vyzkoušelo deset mužů během 24hodinového experimentu. Vybaveni byli dobovými uniformami a zbraněmi, jídlo dostávali stejně jako vojáci v přídělech v určitých časových intervalech. Všichni se podle Robertshawa během půl hodiny svěřili, že na něco takového opravdu připraveni nebyli.

Robertshaw je autorem řady historických válečných knih. Působil také jako historický konzultant na filmu Válečný kůň režiséra Stevena Spielberga.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám