Hlavní obsah

V centru Ostravy ulovil zaměstnanec pivovaru téměř dvoumetrového sumce

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Tři čtvrtě hodiny bojoval s téměř dvoumetrovým sumcem Jan Famfulík, než se mu ho podařilo vylovit z pivovarského rybníka uprostřed Ostravy. Sumec s parametry žraloka zde žil přibližně 30 let.

Foto: Archiv pivovaru Ostravar

Šťastný rybář Jan Famfulík se svým kapitálním úlovkem

Článek

„Svedl jsem s ním velký boj. Měl obrovskou sílu. Když jsem sumce z vody vytáhl, pochopil jsem, proč to bylo tak náročné,“ líčil událost Jan Famfulík, který pracuje v ostravském pivovaru Ostravar jako údržbář.

„Skoro dvoumetrový sumec je pravděpodobně mým životním úlovkem,“ usmíval se Famfulík, kterému se kapitální úlovek povedl přímo v práci. Sumce totiž vylovil v pivovarském rybníku. Ten zde vznikl již při vybudování pivovaru na přelomu let 1897 a 1898.

„Rybník pivovar používal jako všechny nejstarší pivovary v Česku k výrobě ledu. Tehdy ještě neexistovala technologie chlazení. Na konci zimy se obří kvádry ledu z rybníka přenesly do pivovarského sklepa, aby tam v létě byla co největší zima a uvařené pivo vydrželo co nejdéle. Po zavedení chlazení sloužil rybník jako technická a protipožární nádrž. Zaměstnanci do něj pak nasadili nejrůznější ryby, mimo jiné i kapry a sumce,“ zavzpomínal Jaroslav Kozelský, který v pivovaru Ostravar pracuje jako manažer balení a už něco pamatuje.

Ryba skončila na talíři

„Je to bezpochyby největší rybářský úlovek ve stopatnáctileté historii pivovaru,“ dodal ještě Kozelský. Šťastný rybář sumce zpátky do vody již nepustil. „Skončil na talíři. Připravili jsme speciální hostinu pro zaměstnance,“ dodal Famfulík s tím, že o jeho osudu bylo rozhodnuto vlastně již předem.

„Věděli jsme totiž, že v rybníku nějaký velký sumec žije, požíral nám totiž kapry. Dohodli jsme se, že pokud se nám ho podaří ulovit, tak už ho zpět nepustíme, abychom dovolili přežít jiným rybám,“ popisoval rybář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám