Hlavní obsah

Turistce se na Šumavě podařilo vyfotit raritu: trojici losů

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři losy najednou se podařilo vyfotografovat u Horní Plané na Šumavě turistce Aleně Raftlové z Libčic nad Vltavou. Podle zoologů a lesníků ze Správy NP a CHKO Šumava je takový pohled raritou, který je na Šumavě k vidění jen zcela výjimečně.

Foto: Alena Raftlová

Fotka tří losů pohromadě v českém prostředí je raritou.

Článek

Počátkem září jela Raftlová dopoledne se známými z Nové Pece na Lipno podívat se na Stezku korunami stromů. Těsně za Horní Planou se jí z okénka jedoucího automobilu a přímo u silnice naskytla neobvyklá podívaná. Po louce běželi tři losi. Podle lesníků Správy Národního parku Šumava měla autorka snímků neobvyklé štěstí.

„Vyfotit jednoho losa to je veliká vzácnost. Fotka tří losů, to už je jedinečná rarita,“ řekl Právu zaměstnanec Správy NP a CHKO Šumava Adam Jirsa, který má péči o jelenovitou zvěř na Šumavě na starost. Los evropský žije na Šumavě zhruba od 70. let minulého století v relativně málo turisticky zajímavé lokalitě mezi Lipnem a rakouskou hranicí.

Vycpaného losa mají ve Stožci

„Tam turistů ani stálých obyvatel mnoho není. Navíc tam má velmi příhodné biotopy, kterými jsou podmáčené louky, opuštěné vesnice, které zarůstají měkkými dřevinami, jako jsou vrbičky, a ty mu slouží jako hlavní zdroj potravy,“ popsal lokalitu referent CHKO Šumava v Horní Plané Josef Majer.

S losem se také mohou setkat návštěvníci Informačního střediska šumavského parku ve Stožci na Prachaticku. Od roku 2009 tu stojí téměř dvoumetrový exponát tohoto zvířete, které v roce 2003 srazilo osobní auto u Přední Výtoně na Českokrumlovsku. Šlo o dospělého jedince, vysokého 170 centimetrů a vážícího kolem půl tuny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám