Hlavní obsah

Extrémně silný vítr zvedal do vzduchu zaparkovaný Boeing 747

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mojave

Vítr v kalifornském Mojave nedaleko Los Angeles tuto středu dosahoval takové rychlosti, že se nezastavil před ničím. Na záběrech z letiště je vidět, jak si dokonce pohrával se zaparkovaným letadlem typu Boeing 747.

BEZ KOMENTÁŘE: Extrémně silný vítr si v Kalifornii pohrával s letadlem připraveným k sešrotování

 
Článek

Letadlu společnosti Southern Air se předek zvedal několik metrů do vzduchu jako nic, zatímco kola zůstávala přilepená k zemi. Druhý den pak letadlo stálo posunuté od své původní pozice o 45 stupňů.

Zdá se, že síla větru dosáhla neuvěřitelné hranice. Je ale nutné dodat, že nadzvedávající se Boeing, který ve středu zachytil na kameru fotograf Mike Massee, je připravený k sešrotování.

V době, kdy se po letišti proháněl vítr o rychlosti až 110 kilometrů v hodině, tedy neměl motory ani velkou část interiérového vybavení. Jeho váha tak výrazně klesla a bylo snazší jeho přední část trupu nadzvednout.

Ničivá síla větru

Vítr, který v některých kalifornských oblastech dosáhl rychlosti až 130 kilometrů v hodině, přesto ničivou sílu měl. V jižních částech státu odnášel střechy, ničil sloupy elektrického vedení, takže odřízl mnohé od proudu, a šířil ohromná mračna písku a prachu, informoval o tom regionální zpravodajský server Daily Press.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letadla musela ve Španělsku přistávat v silném větruVideo: Reuters

O tom, že si vítr ale může pohrávat i s plně funkčními letadly, vypovídají záběry z letiště Loui ve španělském Bilbau. Na konci dubna tam vál silný vítr, který podle státní meteorologické agentury dosahoval až 65 kilometrů v hodině.

Nemenší problémy s přistáváním měli počátkem června loňského roku také piloti na stockholmském letišti Arlanda ve Švédsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám