Hlavní obsah

Vzácný hrošík Harry aspiruje na titul nejrozkošnějšího mláděte

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oudtshoorn

Zvířecí mláďata mají dar, že si získávají lidská srdce. Výjimkou není ani v Jihoafrické republice narozený hrošík liberijský jménem Harry. Je přímo roztomilost sama a nepochybně obměkčí i ty nejotrlejší. Jeho matka ho bohužel odmítla, proto je nyní závislý na ošetřovatelích z Oudtshoornu. Zatím se ale zdá, že mu tato lidská péče jen a jen prospívá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Matka ho nepřijala, přesto se vzácnému hrošíkovi daří výborněVideo: Reuters

 
Článek

Narodil se ve čtvrtek 22. března s váhou pět kilogramů a ošetřovatelé z jihoafrické rezervace Cango mu dali jméno Harry po britském princi. Vše vypadalo ideálně, než se ovšem zjistilo, že ho jeho matka nepřijala. Nezbývalo, než malého hrošíka začít krmit z lahve.

„Byli jsme naprosto nadšeni, když se ve čtvrtek narodil. Jeho rodiče Hilda a Herbert ho zplodili v minulém roce. Samice byla březí 210 dní, ale ani po této době své mládě nedokázala přijmout. Neprojevila žádné mateřské pudy, proto jsme jí mládě museli odebrat,“ uvedl pro deník Daily Mail manažer rezervace Rob Hall.

Ve dne v noci po tři měsíce

Veškerou péči nad Harrym, který je oddělený od svých rodičů ve speciálním soukromém „apartmá“, převzala ošetřovatelka Toni Inggsová. Její úkol není snadný, mládě potřebuje krmit každé tři hodiny 125 mililitry náhradního mléka.

„Tuto péči bude potřebovat první tři měsíce, kdy už se možná začne živit sám. Je to aktivní malé stvoření, které Toni zaměstnává dnem i nocí,“ dodal Hall.

Harry je již osmé Hildino mládě, ale bohužel pouze třetí, které přežilo. Zatím to ale vypadá, že se mu daří dobře, podle Inggsové je velmi silný a naprosto zdravý. Jeho narození navíc oživilo jeho druh, který patří ke vzácným a ohroženým.

V přírodě jich ubývá

Odborníci varovali, že v divočině žije sotva 3000 jedinců. A přitom jsou tito tvorové, kteří dorůstají výšky maximálně jednoho metru, mírní. Žijí schovaní v pralesích v blízkosti vody a živí se listy a trávou. Pocházejí z bažin západní Afriky, ztratili však velkou část svého přirozeného prostředí.

„Hrošík liberijský je velmi ohrožený druh, odchování mláděte je pro nás tedy ohromný úspěch. Podle dostupných informací nyní žije v jihoafrických zařízeních pro divoká zvířata asi jen 16 hrošíků, proto z malého Harryho máme ohromnou radost,“ uvedla pro agenturu Reuters s nadšením Inggsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám