Hlavní obsah

Vegan se po 26 letech vrátil k masu, zdravotní potíže rázem vymizely

Novinky, Jakub Kynčl

Kniha The Meat Fix (Léčba masem), kterou napsal doposud neznámý autor John Nicholson, má veškeré předpoklady stát se bestsellerem. Brit v knize popsal své zdravotní obtíže, které se u něj vyvinuly za 26 let veganství, i to, jak během 24 hodin začaly mizet poté, co po dlouhých letech znovu pozřel maso. Rychle zhubnul a vážné zdravotní problémy se vytratily jako lusknutím prstu. Informoval o tom Daily Mail.

Foto: bitebackpublishing.com

Kniha Johna Nicholsona vyvolala ve Velké Británii pořádný poprask. Někteří s ní kategoricky nesouhlasí, jiní souhlasně přikyvují.

Článek

"Jak se kuchyní začaly linout vůně z karamelizovaného masa, ústa se mi začala zaplňovat slinami v očekávání blížící se hostiny: Tenký plátek steaku smaženého na másle a olivovém oleji. To je něco, co jsem si 26 let, po které jsem byl veganem, neužil. Nejedl jsem nejen maso, ale i veškeré živočišné produkty," píše ve své knize Nicholson.

Brit se od roku 1984 stravoval podle extrémní verze programu "Jezte dobře", který doporučoval britský Státní zdravotnický ústav. Ten navrhuje lidem pro zlepšení zdravotního stavu konzumování většího množství potravin obsahujících škroby, malé množství nasycených tuků, cholesterolu, cukru a červeného masa. Program si však učinil ještě o něco tvrdší. Vyškrtl z něj maso a všechno živočišného původu. Tím však svému tělu ani trochu nepomohl.

Okamžitý efekt

"Podle státního doporučení jsem dělal vše dobře, ale mé zdraví se zhoršovalo. Postupně jsem tloustl a začal trpět obezitou. Motal jsem se, potil a často mi docházel dech. Bojoval jsem s vysokým cholesterolem a měl jsem velké problémy s trávením. Neustále mě bolela hlava a trpěl jsem syndromem dráždivého tračníku," uvedl Nicholson.

V roce 2010 změnil domnělý zdravý životní styl a obrátil se zpět k masu.

"Od té chvíle jsem jedl červené maso čtyřikrát až pětkrát týdně. Hltal jsem tuk na kotletách, kuřecí kůži a hodoval na všem, čemu bych se měl podle zdravotníků vyhýbat. Efekt byl okamžitý. Po 24 hodinách se začalo mé zažívání zlepšovat. Jak plynuly týdny a měsíce, každý aspekt mého zdraví se zlepšoval. Hubnul jsem, tělesný tuk mizel, bolesti hlavy zmizely a už se nevrátily. Byl jsem plný energie a naštvaný na sebe, že jsem takovou nesmyslnou dietu vůbec držel," píše muž, který je naštvaný i na zdravotnické experty, kteří tyto diety doporučují.

Že si doporučenou dietu sám upravil, už ale nepřipomněl.

Babička: Odtučněné mléko a omeleta z bílků? Blázni

"Moje babička z máminy strany by s tím jistě nesouhlasila. Stejně jako děda se i ona narodila do chudé rodiny na přelomu století a jejich stravovací návyky byly prosté: maso a aspoň dva druhy zeleniny v každém jídle, hodně másla a plnotučného mléka, chléb, brambory a sladkosti. Kdyby jí lékař navrhl omezení tuků, řekla by mu do obličeje, že je to nesmysl, protože tuky potřebuje, aby zahnala zimu," popsal autor nadšeně svou babičku a ve své kritice pokračoval ještě dál.

"Kdyby viděla, jak lidé kupují odtučněné mléko, považovala by je za blázny, že si dopřávají mléko bez toho nejlepšího. Pamatuji si, jak později odmítala rady ohledně snížení konzumace vajec kvůli obavám ze zvýšeného cholesterolu. Když jednou v televizi sledovala známého kuchaře, jak dělá omeletu pouze z bílků, tak z ní jen vypadlo: 'Ten chlap je neskutečný hlupák,'" popsal Nicholson s tím, že se podle něj ukázalo, že měla se svou hlubokou skepsí pravdu.

Reklama

Výběr článků

Načítám