Hlavní obsah

Kamera natočila převážně býložravou pandu jíst maso pakoně

Novinky, Jakub Herzán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanci přírodní rezervace ve Wanglong ,v jihozápadní provincii S'-čchuan, zachytili na kameru dosud nevídanou věc, pandu, kterak požírá kusy pakoně. Zda zvíře zabila, nebo již našla mrtvé, se neví. O faktu, že pandy občas požírají maso, se doposud vědělo jen z jejich trusu.

Článek

Video, pořízené díky infračervené kameře, trvá více jak dvě hodiny a je na něm jasně vidět obvykle býložravá panda, kterak okusuje kosti mrtvého zvířete. I přesto, že panda se živí hlavně bambusem, její ústrojí je překvapivě přizpůsobeno jako u masožravců. Důvod je podle ošetřovatele Chen Youpinga jasný.

„Pandy mohou jíst maso, protože ho požívaly již před milióny let. Jejich trávicí ústrojí ho stále umí díky unikátní bakteriální mikroflóře zpracovat, v dnešní době tvoří maso asi 1 procento z jejich stravy.“

Panda velká žije téměř nepřetržitě uvnitř bambusových houštin a řadí se mezi šelmy. Tento záznam vůbec poprvé ukazuje pandu jíst maso ve volné přírodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám