Hlavní obsah

Japonskou motorku se záchodem pohánějí řidičovy exkrementy

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fukuoka

Z dílny japonské firmy, která vyrábí záchody, vzešel velmi originální nápad. Vytvořili tam totiž tzv. Toilet Bike Neo, tedy motorku se záchodem místo sedátka, která je poháněna výhradně bioplynem z exkrementů řidiče.

Článek

Netradiční tříkolka z Japonska by měla pomoci při omezování emisí oxidu uhličitého, během šesti let dokonce až o 50 procent. Pojízdný stroj se speciálně upraveným záchodem a mobilní laboratoří na zpracovávání exkrementů navíc dosahuje maximální rychlosti až 80 kilometrů v hodině.

Ukázkový exemplář je právě na testovací jízdě po Japonsku a má propagovat zdravé životní prostředí. Na 965 kilometrů dlouhé cestě je plánovaná zejména zastávka u kamene ve tvaru zadnice v Nakatsu. Trasa pak končí 2. listopadu v Tokiu, uvedl deník Metro.

Na olej na vaření se dá ujet i tisíce kilometrů

Počátkem letošního roku ale médii proběhla zpráva o dobrodruhovi, který také zvolil netradiční pohon svého vozidla. Paul Carter tehdy ujel 20 000 kilometrů po Austrálii na motorce poháněné potravinářským olejem.

Spotřeboval 630 litrů oleje na vaření, aby mohl na cestách strávit denně 12 hodin. Maximální rychlost jeho vozidla dosáhla téměř 100 kilometrů v hodině.

Reklama

Výběr článků

Načítám