Hlavní obsah

Maratónec se chlubil jako třetí v cíli, jel ale autobusem

– Kielder
Novinky, Markéta Klánská

V okolí vesnice Kielder v anglickém Northumberlandu se v neděli opět běžel maratón, který patří k těm nejkrásnějším v Británii. Jeden z místních závodníků uběhl více než 42kilometrovou trasu v obdivuhodném čase 2:51:00 a získal bronz. Po závodu se ale objevily pochybnosti o jeho výkonu a k velkému překvapení všech se zjistilo, že beze studu podváděl.

Foto: Profimedia.cz

Závodník Rob Sloan během maratónu v Kielderu beze studu podváděl.

Článek

Někteří závodníci trefně poukázali na to, že je Rob Sloan, který doběhl do cíle jako třetí, během závodu určitě nepředběhl. Jednatřicetiletý závodník zpočátku jakákoli obvinění popíral a dušoval se, že se žádného podvodu nedopustil.

Později však přiznal, že zhruba na 32. kilometru nasedl na autobus, protože se cítil unavený. V zalesněné oblasti pak z autobusu vystoupil a doběhl si pro bronz. Jeden ze svědků uvedl, že ho spatřil za stromem. Vylezl prý, až když přeběhl první a druhý závodník.

„Byl jediným závodníkem, který zaběhl druhou polovinu závodu rychleji než tu první,“ řekl deníku The Daily Telegraph Steve Cram, držitel bývalého světového rekordu a organizátor závodu v Kielderu.

Sloan označil obvinění za absurdní

Sloan, bývalý armádní mechanik z Downhillu v Sunderlandu, už několik minut po doběhnutí hovořil s novináři a závod popsal jako neuvěřitelně obtížný. Když se pak začalo o jeho výkonu pochybovat, velmi se rozhořčil.

„Tato křivá obvinění mě naštvala a znepokojila. Je to zkrátka absurdní,“ prohlašoval rozhodně Sloan. Jenže organizátoři začali s vyšetřováním a Sloan se nakonec přiznal. Nasedl prý na jeden z 12 autobusů, které vozily diváky maratónu kolem jezera.

„Po tomto zjištění dostal bronzovou medaili Steven Cairns ze skotského Peebles, který si ji skutečně zasloužil,“ řekl jeden z organizátorů.

Ačkoli Sloanovi hrozí vyloučení z klubu a pravděpodobně už si tento maratón nikdy nezaběhne, ze závodiště neodešel s prázdnou. Den předtím totiž vyhrál závod na deset kilometrů. Zdá se, že v tomto případě opravdu nepodváděl a medaile mu tedy zůstane, uvedl deník The Daily Telegraph.

Reklama

Výběr článků

Načítám