Hlavní obsah

Závodní chrt pokaždé doběhl poslední. Ukázalo se, že je téměř slepý

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snetterton

Tříletý chrt Jack Sprat z Irska byl odmalička vychováván k závodění. Dosáhl výborné kondice a díky tréninkovým časům se kvalifikoval na významné chrtí závody. Navzdory své fyzičce však pokaždé skončil poslední. Nakonec se ale ukázalo, že si ve skutečnosti vedl nesmírně dobře. Veterináři totiž odhalili, že je téměř slepý.

Foto: Profimedia.cz

Chrt jménem Jack Sprat je sice téměř slepý, ve známém prostředí se ovšem pohybuje neomylně

Článek

Závodní chrt Jack se v loňském roce kvalifikoval na chrtí závody ve Wimbledonu v Londýně, když v tréninku dosáhl rychlosti téměř 65 kilometrů v hodině. Ačkoli si vedl tak dobře, na závodech za ostatními psy zaostával a pokaždé skončil poslední. Jeho rozčarovaný majitel ho tedy v červenci odvedl do útulku ve vesnici Snetterton v anglickém hrabství Norfolk.

Foto: Profimedia.cz

Jack závodil pod jménem Centurys Gunner. Skončil vždy poslední, neboť téměř nic neviděl

Veterináři v útulku Jacka prohlédli a zjistili, že je zcela slepý na levé oko a pravé mu funguje pouze na 20 procent. Diagnostikovali mu takzvanou chorioretinitidu, tedy zánět duhovky a sítnice oka. Jeho slepota už nemůže být vyléčena, uvedl deník The Daily Mail.

„Majitel zřejmě ani netušil, s jak závažnou poruchou vidění se musel Jack potýkat. Závody musely být pro toho psa utrpením. Pravděpodobně jen následoval ostatní psy, nebo používal svůj čich, aby okruh vůbec dokončil. Atrapu zajíce, která funguje pro chrty jako návnada, totiž nemohl vůbec vidět. Navíc musel být znepokojený tím hlukem kolem sebe,“ řekla sedmadvacetiletá pracovnice útulku, Kate Brewsterová.

Foto: Profimedia.cz

Jack je pohledný a dobře stavěný chrt, ze kterého se ve vhodném domově stane i věrný přítel

Když ale Jack ví, kde jsou na okruhu bariéry, dokáže zaběhnout skvělý čas. Pravidelný pohyb potřebuje stejně jako ostatní psi, dlouhé procházky ale nevyžaduje. S téměř úplnou slepotou se dokázal vyrovnat po svém, navíc se mu zřejmě zostřily ostatní smysly.

„Potřeboval by nový domov, kde nebudou malé děti. Z rovnováhy ho totiž vyvádí rychlé a nepředložené pohyby, stejně jako objímání a přílišné mazlení. Jakmile si ale na nové prostředí zvykne, bude z něj věrný domácí pes,“ dodala Brewsterová.

Reklama

Výběr článků

Načítám