Hlavní obsah

Šokující malířská technika: Argentinec barvu stříká očima

Novinky, Zuzana Křesťanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Argentinský umělec Leandro Granato z Buenos Aires vymyslel zcela unikátní a šokující malířskou techniku. Své obrazy totiž maluje očima, kterýma stříká barvu. Pohled na umělce, když maluje, je ale jen pro otrlé.

Článek

Malířských technik už tady byla celá řada, malovat obrazy očima zatím nikoho nenapadlo. Umělec při malování nejdřív nasaje barvu nosem a poté ji okem stříká na plátno. „Zabralo mi to dva roky, než jsem tuto techniku vyvinul. Musel jsem najít hlavně takové barvy, které nepoškozují mé oči. Nakonec jsem objevil takové, které jsou šetrné a ani do budoucna nepoškodí mé zdraví,“ prozradil Granato.

Začátky prý ale byly těžké. Málokdo umělcovi totiž věřil. „Celá rodina si myslela, že jsem se zbláznil, i ostatní si to mysleli. Ale po čase mi začali rozumět,“ dodal malíř. Svůj první obraz, který touto technikou namaloval, má dosud schovaný jako poklad. „Každý můj výtvor je jako moje dítě. Přesto, že jde o abstraktní umění.“

Při práci si prý pouští oblíbenou hudbu, což je tango, a celý proces tvorby nahrává na kameru. Kupci jeho děl tak dostanou jako bonus i DVD, kde je vznik díla zmapován. Své obrazy maluje Granato celé očima. Jediné, co vytváří rukou, je podpis. A vedle něj vždy domaluje symbolické oko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám