Hlavní obsah

S nahlášenými UFO se roztrhl pytel

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nahlášených UFO neustále přibývá. Za poslední roky se jejich počet zvýšil o 67 procent. Znamená to snad, že se dostáváme pod větší dohled mimozemských civilizací? Pravděpodobně ne, téměř všechny nahlášené případy lze totiž snadno vysvětlit, stejně jako ten z konce srpna, který byl natočen nad Kansas City. Přesto však existuje malé procento případů, které jsou opředeny rouškou tajemství.

Článek

Největší soukromě dotovaná organizace na světě věnovaná výzkumu UFO (MUFON) uvedla pro zpravodajský server The Huffington Post, že stále více lidí nahlašuje neidentifikovatelné létající objekty, zejména pak v USA a v Kanadě.

„Během posledního roku jsme registrovali v průměru 500 podobných hlášení měsíčně. Avšak před třemi lety jich bylo pouze 300 měsíčně. Jejich počet tedy narostl zhruba o 67 procent. Každý týden mě navíc kontaktuje jedna nebo dvě produkční společnosti, které se zabývají příběhy o UFO,“ řekl ředitel mezinárodní organizace MUFON, Clifford Clift.

Neznamená to však, že nás více sledují zelení mužíčkové z vesmíru. Kolem 95 procent všech zahlédnutých objektů se dá snadno vysvětlit. V některých případech jde o běžné letouny, jindy zase o satelity nebo meteorologické balóny. Nemalé procento z hlášených UFO tvoří samozřejmě také podvrhy. O tom, jak moc však mohou být i takové případy brány vážně, vypovídají například odtajněné záznamy o UFO z Velké Británie. [celá zpráva]

Vysvětlení mohou být překvapivá nebo žádná

Vcelku překvapivého rozuzlení se dočkal například případ z konce letošního srpna, kdy se na noční obloze nad Kansas City v USA objevila záhadná světla. Jak se ale ukázalo, jednalo se o parašutistický tým Army Golden Knights, který v tu dobu absolvoval noční seskok.

Zbylých pět procent všech hlášených případů UFO ale nelze vysvětlit tak snadno. Většinou je spatřilo větší množství svědků, nebo o nich existuje dostatečné množství věrohodných faktů. O mnohých z nich navíc informují piloti dopravních, osobních i vojenských letadel.

Jeden z nejznámějších takových případů, které nebyly dodnes vysvětleny, pochází ze 17. listopadu roku 1986. Dopravní letadlo japonských aerolinek v ten den přelétalo z Paříže do Tokia. Když se v 17:11 letadlo nacházelo nad Aljaškou, jeho piloti nahlásili letecké kontrole v Anchorage UFO.

Po levé straně letadla se vznášely dva neidentifikovatelné objekty, ze kterých byla vidět pouze série jakýchsi trysek. Udržovaly prý stejnou rychlost, a když se přiblížily k letadlu, kabina se rozsvítila a kapitán pocítil na obličeji teplo, které objekty vyzařovaly. Poté oba zmizely a objevil se třetí, tentokrát mnohem větší objekt ve tvaru disku, a začal je pronásledovat. Po 50 minutách vše zmizelo a přivolaný armádní letoun tak už nic nespatřil.

Jeden z posledních případů UFO na vysvětlení teprve čeká

Série světel na noční obloze vzbudila pozornost několika lidí v kantonu Moravia, nedaleko San José v Kostarice. Jeden ze svědků tento záhadný úkaz v sobotu 28. srpna natočil na kameru.

Během pěti až deseti minut se na obloze objevilo asi 20 hýbajících se světel, která byla přerušovaná a občas změnila svůj směr letu. Zprvu panoval názor, že jde o helikoptéry. Tato teorie však padla, když byly odhaleny podrobné informace z kontrolní věže na letišti v Pavas. Video zveřejnila místní televize a případ je nyní odborníky vyšetřován a analyzován.

UFO

Zkratka anglických slov Unidentified Flying Object (neidentifikovaný létající předmět) označuje předmět na obloze, jehož původ nelze racionálně vysvětlit.

V obecném povědomí pojem splynul s mimozemskými "létajícími talíři“.

Podle odborných studií lze přirozeně vysvětlit zhruba 97 procent nahlášených pozorování UFO. 

Reklama

Výběr článků

Načítám