Hlavní obsah

Záhadný oranžový sliz zaplavil aljašskou vesnici

– Kivalina

Neonově oranžový povlak se objevil na vodě v jezerech, kalužích, ale i v sudech s dešťovou vodou v malé eskymácké osadě na severozápadě Aljašky. Vědci z kontinentálních Spojených států i z Anchorage, hlavního města Aljašky, zatím zkoumají, z čeho je vlastně neonově oranžový sliz složen. Objevil se náhle minulý týden po dešti ve vesnici a jejím okolí.

Článek

"Bylo to jemné a na pohled trochu jako nějaký prášek. Prostě to plavalo na povrchu a vlastně to vypadalo, jako by to mohl odvát vítr," řekl reportérům listu Independent místní obyvatel Austin Swan.

Nikdo z vesnice prý nic podobného nepamatuje. Místní pobřežní stráž však vylučuje možnost, že by mohlo jít o nějaký vedlejší produkt ropného průmyslu. Ropná společnost, která spravuje nedaleký vrt, tvrdí, že jde spíš o nějaký druh řasy.

Den poté, co se oranžová hmota poprvé objevila, si místní obyvatelé všimli, že je i na střechách. Po pár dnech se podivný povlak rozložil, ale místní lidé stále pro jistotu převařují veškerou vodu. Vědci si totiž zatím nejsou jistí ani tím, zda jde o substanci organickou, či anorganickou.

Kivalina, nacházející se tisíc kilometrů severozápadně od Anchorage, je osada eskymáků kmene Inupiat, kteří se živí rybolovem, lovem karibú a sběrem bobulí. Teď se bojí, že pokud jde o nějaký druh znečištění, mohli by přijít o živobytí.

Reklama

Výběr článků

Načítám