Hlavní obsah

Nacisté natáčeli kvalitní 3D filmy ještě před válkou, dokazuje nový nález

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Berlínské federální archivy představily dva třicetiminutové černobílé 3D snímky, které natočili nacisté již v roce 1936. Tyto propagandistické filmy se podařilo dohledat australskému režisérovi Phillippu Morovi, který připravuje dokument o tom, jak nacisté využívali kinematografii k manipulaci reality.

Foto: Profimedia.cz

Výroba snímků byla patrně financována Goebbelsovým ministerstvem propagandy.

Článek

Mora se uvedl do světa dokumentárního filmu již svým snímkem Swastika, který spatřil světlo světa roku 1973. Ten obsahoval doposud nezveřejněné barevné snímky z Hitlerových domácích snímků, točených na 16milimetrovou kameru jeho milenkou Evou Braunovou. Záběry pocházely z Hitlerova venkovského sídla Berghof v Obersalzbergu.

Mora nyní zjistil, že byli nacisté před Hollywoodem o desítky let napřed, když již ve třicátých letech natáčeli trojrozměrné snímky. Těm se dostalo větší světové pozornosti až v padesátých letech dvacátého století a nyní procházejí díky hollywoodským velkofilmům dalším obdobím rozkvětu.

Snímky se nacházejí na 35milimetrovém filmu a byly podle odborníků točeny pomocí hranolu umístěného před dvěma čočkami. Za výrobou snímků stojí nezávislé studio, které je vytvářelo pro Goebbelsovo ministerstvo propagandy. Snímky byly vedené jako "raum film", nikoho však zřejmě nenapadlo, že slovíčko raum (tedy prostor) se vztahuje k nestandardní perspektivě filmu a nikoliv obsahu. Právě proto si asi až doposud nikdo nepovšiml, že jsou tyto záběry 3D.

Klobásy i bavící se dívky

Jeden ze snímků obsahuje například detailní záběry klobásy opékané na grilu, druhý film pak ukazuje skupinu bavících se rozesmátých dívek. Pravděpodobně šlo o hvězdičky německé filmové společnosti UFA, kterou si nakonec v roce 1937 zakoupila pro své potřeby tehdejší vláda. Konec druhé světové války znamenal i konec této společnosti.

"Kvalita těch filmů je úplně fantastická. Nacisté byli posedlí natáčením úplně všeho a každý záběr byl režimem kontrolován. To vše bylo součást toho, jak získali kontrolu nad zemí a jejími obyvateli," uvedl Mora, který plánuje využít tyto materiály ve svém chystaném dokumentu. Ten nese název Jak se natáčela Třetí říše (How the Third Reich Was Recorded). Režisér je navíc přesvědčen, že se mu podaří najít ještě další 3D snímky z této doby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám