Hlavní obsah

Santa Clause v Sofii zatkla policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

Bulharské zvláštní policejní jednotky ve středu na sofijském letišti v rámci protikorupčního zátahu zadržely Santa Clause a jeho společnici v princeznovských sněhobílých šatech. Soud nicméně dvojici krátce poté propustil na kauci, kterou se stal pytel s dárky, popsal zpravodajský server Novinite.com recesistickou akci.

Foto: Stojan Nenov, Reuters

Muž v kostýmu Santa Clause se svou kolegyní vystupují v bulharské Sofii z vrtulníku.

Článek

Santa Claus byl zadržen krátce poté, co do země přicestoval bulharskou vládní helikoptérou, z letiště byl prý vyveden v poutech. Policie proti němu zakročila v souvislosti s obviněními z korupce, zpronevěry a týrání zvířat. O případných obvinění proti dámě ani o jejím vztahu k Santa Clausovi se zpravodajský web nezmiňuje.

Píše ale, že do akce byly zapojeny také výzvědné služby a berní úřad. Pozornost vyšetřovatelů upoutal například fakt, že zmíněná osoba v tradičním červeném oděvu nemá žádný legální zdroj příjmů, ačkoli lidem dává často drahé dárky. To mohou být podle bulharských úřadů úplatky.

Kriminalisté považují Santu Clause za mezinárodní kriminální mozek. V době zadržení měl u sebe bulharské doklady na jméno Nikolov, přesto je o něm známo, že používá pasy s přízvisky jako Sinterklaas, Svatý Mikuláš, Děda Mráz či Kris Kringle. V Bulharsku je znám také jako Děda Koleda.

Santa týrá zvířata

Děda Koleda podle policie rovněž nelegálně vlastní několik sobů, což ukazuje na to, že si podobně jako bulharští mafiáni nebo novodobí zbohatlíci zřídil soukromé zoo.

Prokurátor s propuštěním Santy nesouhlasil, protože se obává, že by mohl zničit důležité důkazy a podplatit dárky případné svědky. Podle soudu jsou ale důkazy pro jeho vazbu nedostatečné.

"Jsem rád, že se problém prozatím vyřešil. Věřím, že se tento incident stal kvůli nedorozumění, a doufám, že moje jméno bude očištěno od všech obvinění," prohlásil Děda Koleda po propuštění. Dodal, že v nadcházejících dnech ho čeká plno práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám