Hlavní obsah

Španělku uznali jako majitelku Slunce. Po všech, kdo jej užívají, chce poplatek

Novinky, Dagmar Plecháčová
Salvaterra to Mino

Slunce září na obloze miliardy let a zřejmě nikdy nikoho nenapadlo, že by si ho mohl přivlastnit, až dosud. Španělka Angeles Duranová z oblasti Galicia na hranicích Španělska s Portugalskem se rozhodla, že se registruje jako vlastník Slunce a její žádosti bylo v notářské kanceláři vyhověno. Duranová tvrdí, že není hloupá a zná zákon. Ten prý zakazuje vlastnit Slunce všem zemím světa, ale na jednotlivce ve svém znění nepamatuje.

Foto: Profimedia.cz

Poplatky za užívání Slunce chce Španělka využít především k podpoře španělské ekonomiky. Ilustrační foto

Článek

Devětačtyřicetiletou Španělku, jež si dělá nároky na Slunce, pošetilá myšlenka napadla loni v září, když četla článek o Američanovi, který se nechal registrovat jako vlastník Měsíce a většiny dalších planet ve Sluneční soustavě. Podle Duranové je v platné mezinárodní dohodě stanoveno, že žádná země si nemůže Slunce přivlastňovat, ale o jednotlivcích se dohoda nezmiňuje, uvedl deník Daily Mail.

„Nebyl tam žádný zádrhel, prosadila jsem si to zcela legálně. Nejsem hloupá, znám to právo. Udělala jsem to já, ale kdokoli jiný to mohl být přede mnou. Prostě mě to jen napadlo jako první,“ sdělila Španělka, která má notářsky ověřený dokument, v němž je uvedeno, že je majitelkou hvězdy spektrální třídy G2, která se nachází v centru sluneční soustavy nacházející se ve vzdálenosti zhruba 149 600 000 kilometrů od Země.

Pro sebe chce "jen" 10 procent z výnosu

Duranová žijící v obci Salvaterra to Mino uvedla, že nyní bude požadovat poplatek po každém, kdo Slunce používá. Polovinu výnosu má v plánu dát španělské vládě, 20 procent státnímu penzijnímu fondu, 10 procent chce darovat na výzkum, dalších 10 procent boji s hladomorem ve světě a zbylých 10 procent by si nechala.

Přestože žena ještě neví, jak bude poplatek vybírat a jak by pokutovala ty, co poplatek nesloží, je přesvědčena, že dělá dobře: „Je na čase dělat věci správně, když je někde nápad, jak získat příjmy a zlepšit ekonomiku a blahobyt lidí, proč to neudělat?“

Reklama

Výběr článků

Načítám