Hlavní obsah

Čivava se skvělým čichem bude v Japonsku pracovat jako policejní pes

– Tokio
Novinky, Dagmar Plecháčová

U japonské policie bude již zanedlouho sloužit nejmenší psí plemeno světa - čivava. Pouze tříkilová fenka jménem Momo (Broskvička) tak bude pracovat po boku německých ovčáků, zlatých retrívrů a jiných obvykle vzrostlejších plemen. Momo je jednou z 32 úspěšných kandidátů na místo policejního pátracího psa z původně 70 vycvičených jedinců.

Článek

Hnědobílá čivava dokázala minulý týden podle pachu najít ukrytou osobu do pěti minut a i v dalších disciplínách se jí dařilo. Výhodou její drobné tělesné stavby je přitom i skutečnost, že se dostane do mnohem stísněnějších prostor než její větší psí kolegové.

Využití pro ni policisté proto najdou především po katastrofách jako je zemětřesení. Náklady na krmení jsou navíc také několikanásobně menší.

Momo je v Japonsku první čivavou ve službách policie a dost možná i jedinou na celém světě. Japonci jsou známí svou posedlostí po všem miniaturním, ale podle policejního mluvčího v pátrací a záchranářské divizi se může stát policejním psem jakékoli plemeno, zalíbení v malých psech tak zřejmě nehraje žádnou roli.

Fenka získá smlouvu ke spolupráci s policií nejméně na rok, což je v poměru na psí léta poměrně dlouhá doba.

Reklama

Výběr článků

Načítám