Hlavní obsah

Brit svítil laserovým ukazovátkem do kokpitu letadla, skončil ve vězení

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn

V Anglii padl průlomový verdikt. Soud poslal "vtipálka", který laserovým paprskem svítil do kokpitu letadla, na čtyři měsíce do vězení. Paradoxní je, že laserem ohrožoval letadlo, ve kterém letěl jeho otec, kterého měl na letišti vyzvednout.

Foto: Profimedia.cz

Piloty zelený paprsek zcela oslnil.

Článek

Pětadvacetiletý Christian Webb čekal letos v červenci na svého otce u londýnského letiště Luton a neměl nic lepšího na práci, než svítit laserovými ukazovátky do kabiny Boeingu 737, který měl na palubě celkem 129 pasažérů. Pilot i druhý pilot se museli přikrčit, aby se nepříjemnému silnému zelenému paprsku vyhnuli. Tím byla samozřejmě ohrožena bezpečnost letu.

Webbovi ovšem jeho hloupý nápad nestačil a ukazovátkem si posvítil i do kontrolní věže letového provozu, čímž přiměl její zaměstnance zavolat policii. Ta okamžitě dorazila na letištní parkoviště a našla Webba sedícího ve svém voze, jak čeká na svého otce. Ten zkusil muže zákona zmást tím, že jim vydal pouze malé ukazovátko vydávající červený laserový paprsek. Policisté se však rozhodli automobil prohledat a našli i druhé, které vydávalo silný zelený paprsek.

Soudce neměl slitování

Mladý muž se ke svému činu následně přiznal, to mu však jako polehčující okolnost nestačilo. Soudce Richard Foster ho poslal na čtyři měsíce do vězení za to, že ohrozil životy posádky i všech lidí na palubě. "Byl to od vás opravdu hloupý a nebezpečný čin," řekl při verdiktu Foster obviněnému.

Žalobkyně u soudu uvedla, že piloti museli kvůli oslnění snížit přistávací rychlost, protože několik vteřin neměli vůbec přehled o okolí, jelikož se nemohli vůbec dívat z oken. Teprve když paprsek zmizel, mohli pokračovat v přistávacím manévru.

Svítil jen několik vteřin

Webbův obhájce Furrukh Usmani tvrdí, že je trest absolutně nesmyslný, protože prohřešek jeho mandanta trval velmi krátce. Do kabiny svítil prý jen zhruba dvě vteřiny a do kontrolní věže asi také tak. Byl to podle něj naivní a hloupý čin, Webb prý však nechtěl svým jednáním nikomu ublížit, tím spíš, že byl na palubě letadla i jeho otec.

Soudce se však nenechal přesvědčit a dodal, že je šťastnou náhodou, že se nikomu nic nestalo. Podle něj už muselo dříve nebo později padnout jasné znamení, že podobné chování okolo letišť není akceptovatelné.

Lasery ohrožují i letadla v ČR

Podobný problém ovšem panuje i v České republice. Útoky na letouny u ruzyňského letiště se rozmohly podle ředitele Úřadu pro civilní letectví Josef Rady koncem loňského roku.

"Za poslední rok bylo zaznamenáno minimálně sedm útoků laserem na civilní letadla provedených ze země. Tyto útoky se odehrály v prostoru okolí letiště Ruzyně v oblastech Hostivic, Horoměřic a Kladna. Pachatel opakovaně zamířil laser na přistávající nebo startující letadlo," uvedl letos v únoru po jednom z útoků Karel Mündel z technické komise Českého sdružení dopravních pilotů CZALPA.

Reklama

Výběr článků

Načítám