Hlavní obsah

Vydavatel Playboye jde na dva roky do vězení kvůli provinění proti mravnosti

Dvouletý trest kvůli provinění proti mravnosti nastoupil Erwin Arnada, bývalý vydavatel pánského časopisu Playboy v Indonésii. V sobotu to uvedl jeho právník. Podle agentury Reuters tento případ poukazuje na rostoucí vliv muslimských fundamentalistů v Indonésii, kde se většina obyvatel přiklání spíše k umírněnější verzi islámu.

Článek

Indonéskou mutaci Playboye Arnanda poprvé vydal v dubnu roku 2006, vyšlo však jen několik čísel. Kvůli fotografiím spoře oděných žen totiž proti němu od začátku protestovali konzervativní islamisté, jejichž příznivci také napadli kanceláře vydavatelství v Jakartě.

Soud původně Arnadu zbavil obvinění s odůvodněním, že časopis nelze klasifikovat jako pornografický, protože v něm ženy nikdy nebyly zcela svlečené. Rozhodnutí bylo ale letos v srpnu zrušeno vrchním soudem.

Indonéské úřady informovaly, že byl Arnada v sobotu zadržen na Bali a dopraven letecky do Jakarty. Arnadův právník řekl agentuře Reuters, že jeho klient musí respektovat rozhodnutí soudu, hodlá ale příští týden podat žádost o přezkoumání případu.

Indonésie je sice sekulární stát, ale z jejích zhruba 240 miliónů obyvatel téměř 90 procent vyznává islám. Většina z nich je umírněná, ovšem fundamentalisté, kteří hledají inspiraci v některých blízkovýchodních zemích, se snaží prosadit striktní uplatňování islámského práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám