Hlavní obsah

Čtyřletému chlapci vzal meningokok ruce i nohy, ve školce je ale nejoblíbenější

Novinky, Dagmar Plecháčová
Stockport

Statečný čtyřletý Harley Lane, který téměř nepřežil před rokem prodělanou meningitidu, neztratil radost ze života ani poté, kdy kvůli nemoci přišel o všechny končetiny. Chlapec letos začal chodit do školky a jeho rodičům se hrnou slzy štěstí do očí, když slyší, že je jejich syn nejoblíbenějším dítětem ve třídě.

Článek

Harleyho rodiče Adam a Samantha ve čtvrtek prozradili deníku Daily Mail, jak se jejich chlapec rozkoukal v novém prostředí ve školce Hazel Grove poblíž jejich domova v anglickém Stockportu.

„Harley je prý nejoblíbenějším dítětem ve třídě. Všichni ostatní si myslí, že jsou jeho nejlepším přítelem. Jsou úžasní a ptají se na spoustu otázek. Zpočátku to pro něj bylo trochu složitější, ale už se s tím vyrovnal. Každý den vypráví, co všechno dělal. Líbí se mu tam všechno, protože je to pro něj nové,“ sdělila Samantha Laneová.

Chlapec onemocněl bakteriální meningitidou minulý rok v květnu. Když se mu do krve dostala infekce, lékaři mu museli urychleně amputovat všechny čtyři končetiny. Jeho srdce se dokonce třikrát zastavilo, ale nakonec se ho podařilo zachránit.

Seznamování s novými protézami

Nyní chlapec navštěvuje školku, kde je speciální hygienická místnost, která by mu měla pomoci vyvarovat se infekcím a také je mu k dispozici asistentka, která se věnuje výhradně jemu. Dítě se zároveň i učí používat nové protézy horních i dolních končetin.

„Zatím se mu s nimi příliš nedaří zacházet, ale dělá pokroky. Jeho sebedůvěra je ale větší, když si je nasadí a může se na nich postavit,“ řekla Laneová.

Vychovatelky ve školce ho také postupně učí zvykat si na nové umělé končetiny, případně jej přemisťují pomocí invalidního vozíku. Sám ředitel školky Jean Burston potvrdil, že se Harley zabydlel mezi dětmi opravdu dobře a má spoustu přátel. Obavy Laneových, jak ostatní děti jejich syna přijmou, se tak naštěstí rychle rozplynuly.

Reklama

Výběr článků

Načítám